Rivierengebied

IJskoude nachten op komst: mogelijk -5

De echte bloesem moet nog komen, maar telers zijn waakzaam.
De echte bloesem moet nog komen, maar telers zijn waakzaam. © Pixabay
KAPEL AVEZAATH - Een door- en doornatte maand ligt achter ons, maar nog steeds lijkt de lente niet echt te willen losbarsten. De temperatuur blijft namelijk aan de lage kant en duikt de komende nachten zelfs flink onder nul. Fruittelers in onze provincie houden de thermometer daarom nauwlettend in de gaten.
"De komende nacht valt het nog mee", zegt weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza. "Dan komen we uit op één of twee graden onder nul, want er staat nog wat wind en er is wat bewolking. Maar in de twee nachten daarna wordt het helder en valt de wind weg. Dan gaan we misschien wel naar de -5 graden."
Dat is voor fruittelers wel spannend, vervolgt de weerman. "Er staat nog niet veel in bloei, maar ook nu kan te veel vorst al schade opleveren. Mijn advies aan telers is dan ook om de temperatuur goed te volgen."
In Kerk-Avezaath is Bert den Haan, teler van appels en peren, daarvan op de hoogte. "Wij hebben hier gelukkig mogelijkheden om te beregenen, maar ik hoop eigenlijk dat het niet nodig zal zijn. De appels en peren zijn nu op een punt gekomen dat we wel wat kunnen hebben, bijvoorbeeld -2 of -3. Maar -4 of -5 wordt wel een ander verhaal, althans, als het langer duurt."

'Beroerde nachten'

"Ik heb een nachtvorstmelder en een temperatuurmelder, dus we zullen het wel zien. Het weer is grillig en negen van de tien keer dat ik denk te moeten beregenen, was het achteraf eigenlijk niet nodig. Eén nachtje is voor ons wel te overzien. Het zijn altijd, hoe zeg ik het netjes, een beetje beroerde nachten."

Beetje relaxed

Theo Wolters teelt in Groessen appels, peren, pruimen, kersen en aardbeien. "Op de kersen staan nog de eerste bloempjes, dus ik kan wat hebben, maar bij -5 is er wel wat aan de hand. Ik heb een nachtvorstmelder, maar die gebruik ik niet, want als die afgaat zit de hele familie rechtop in bed."
Hij vervolgt: "Als het echt spannend wordt, blijf ik gewoon op. De plantjes kunnen best een beetje bevriezen. Als je nu al vol paraat gaat zijn, tja, je moet toch een beetje relaxed blijven. We houden het in de gaten. Een beetje schade is ook niet zo'n ramp, al zou het voor de kersen wel jammer zijn."