Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Dreigmail over 'beschieten' Apache leidde tot arrestatie

Apache gevechtshelikopters vliegen laag om radar te ontwijken.
Apache gevechtshelikopters vliegen laag om radar te ontwijken. © Omroep Gelderland (archief)
UDDEL - De inwoner van Uddel die naar verluidt een Apache gevechtshelikopter onder vuur nam, meldde zijn daad zelf in een e-mail aan de Koninklijke Luchtmacht. Niet een waarneming van de twee vliegers van de Apache, maar de e-mail leidde donderdag tot de aanhouding van de man. Dat laat de Koninklijke Marechaussee zondag weten.
Op het meldpunt voor klachten ontving de Koninklijke Luchtmacht een mail waarin de inwoner van Uddel zelf zegt met een luchtbuks te hebben geschoten op een laagvliegende Apache. De gevechtshelikopters oefenen vaak boven de Veluwe en vliegen dan laag boven de grond. Zo trainen ze om vijandelijke radar en luchtafweer te ontwijken.
De man uit Uddel is gefrustreerd omdat zijn hobby-vee in paniek zou raken van de laag overvliegende machines. Hij had het daarover vaker met Defensie aan de stok.

De familie van de aangehouden man uit Uddel laat zondag aan Omroep Gelderland weten dat de man een mail naar Defensie stuurde waarin hij nogmaals zijn irritatie uit over het laagvliegen. "Daarna schrijft hij dat hij overweegt zijn luchtbuks te pakken. Hij heeft niet geschreven dat hij heeft geschoten", aldus de zoon van de man.

Onderzoek na mail

"De luchtmacht heeft de mail donderdag naar ons doorgestuurd en vervolgens hebben we een onderzoek ingesteld", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Dat onderzoek leidde donderdag aan het begin van de avond tot de arrestatie van de man. Zijn woning werd doorzocht.
Verder onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de man daadwerkelijk op de Apache schoot en welke schade de helikopter daardoor opliep. Defensie meldde donderdag al dat de heli schade had. De zoon van de verdachte liet desondanks aan Omroep Gelderland weten dat er niet echt zou zijn geschoten.
De man is zaterdag na twee dagen weer op vrije voeten gekomen, maar blijft wel verdacht van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. De marechaussee onderzoekt de kwestie verder.
Woordvoerder Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee vertelt over de aanhouding:
Dreigmail leidde tot arrestatie