Stedendriehoek

Marechaussee laat verdachte van beschieten Apache vrij

Een gevechtshelikopter van het Nederlandse leger.
Een gevechtshelikopter van het Nederlandse leger. © ANP
UDDEL - De man uit Uddel die donderdag werd aangehouden op verdenking van het beschieten van een Apache-helikopter is vrijgelaten. Dat laat de Koninklijke Marechaussee zaterdag weten. De Marechaussee zegt dat er geen reden is de man langer vast te houden, maar hij blijft wel verdachte.
De Apache-helikopter was donderdag bezig met een oefening en vloog meermaals over het land van de man, die daar last van had. Hij gebaarde naar de piloten dat ze door moesten vliegen, maar dat gebeurde niet, zei de zoon van de man later. De man heeft zich in het verleden al vaker bij Defensie beklaagd over helikopters die laag overvliegen, omdat zijn dieren er angstig van worden.

Concrete verdenking

De piloten van de helikopter meenden donderdag op zeker moment dat hun toestel werd beschoten. Daarna kwam de Marechaussee met meerdere eenheden naar de man toe om hem aan te houden. De zoon van de aangehouden man zei dat dat 'met veel machtsvertoon' gebeurde; vanuit de Marechaussee zelf kwam er geen toelichting. Ook is nog niet duidelijk geworden of er überhaupt schade is ontstaan aan het toestel. Wel zei een woordvoerder dat er 'een concrete verdenking en een redelijk vermoeden' bestond tegen de man.
De man is nu vrijgelaten, maar blijft verdachte van bedreiging en het in gevaar brengen van een luchtvaartuig. De Marechaussee zet het onderzoek naar het incident in Uddel voort.