Arnhem en omstreken

'Detectives' lichten eeuwenoude kunst door op kasteel

Onderzoeker Sanne Berbers kijkt door een röntgendetector naar een oude munt.
Onderzoeker Sanne Berbers kijkt door een röntgendetector naar een oude munt. © Omroep Gelderland
DOORWERTH - Kasteel Doorwerth is de afgelopen dagen omgetoverd tot een soort CSI-laboratorium. Met speciale onderzoeksapparatuur hopen experts meer te weten te komen over museumstukken. Verschillende musea uit Gelderland konden met hun stukken terecht bij het mobiele onderzoekslab.
De experts die het onderzoek verrichten zijn afkomstig van het Rijkserfgoedlaboratorium in Amsterdam. Na eerdere tussenstops in Zeeland en Rotterdam koos de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waaraan de experts verbonden zijn, dit keer voor Doorwerth als halte. En dat is best bijzonder, zegt Adinda van Wely van de Rijksdienst. "We gaan maar zo'n acht keer per jaar een weekend naar een museum toe, dus het is een unieke kans voor bezoekers om achter de schermen van een laboratorium mee te kijken", zegt ze.

Onder de microscoop

De experts die vrijdag en zaterdag neerstreken in Doorwerth nemen allerlei kunstvoorwerpen onder de loep van Museum Arnhem en Kasteel Doorwerth. Dat doen ze met allerlei instrumenten zoals een supermicroscoop, een scanner waarmee je kunt zien welke tekeningen er achter een schilderij zitten en meer apparaten die prangende vragen kunnen beantwoorden die om een kunstwerk hangen.
"Mijn collega's zijn eigenlijk een soort kunstdetectives, die met behulp van apparatuur allerlei geheimen kunnen blootleggen", verduidelijkt Van Wely. "Of onder een schilderij iets zit dat is overgetekend, bijvoorbeeld of dat er bepaalde pigmenten zijn gebruikt in een verf, waardoor je het werk kunt dateren. Het geeft musea de kans om voor het eerst iets over hun stukken te ontdekken."
Kijk hoe het er aan toeging in Doorwerth:
Experts lichten kunst door in Doorwerth