Achterhoek / Noord-Veluwe

Heeft al die regen de droogte definitief opgelost?

Er viel water zat te laatste tijd.
Er viel water zat te laatste tijd. © Pixabay
HUMMELO - Zachtjes tikt de regen tegen het raam. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar na dagenlang gedruppel hebben we wel een beetje genoeg van het waterballet dat de lente ons tot nu toe voorschotelt. Behalve bij de waterschappen, want daar zijn ze er dolblij mee. Laten we nieuws over over droogte en neerslagtekorten definitief achter ons?
"We zijn hier blij mee", is de boodschap van Waterschap Rijn en IJssel, dat de scepter zwaait in onder meer de Acherhoek. Daar was de droogte de afgelopen jaren het meest nijpend. Ook vorig jaar april was het daar simpelweg te droog.
Maar na een kletsnatte maart is de waterstand in rivieren, beken en sloten weer op peil. "In de lage delen van ons gebied is nu ruim voldoende grondwater. In de hogere delen van ons gebied is het grondwater ook aangevuld", schrijft het waterschap. Dat gebeurt door water op te vangen en op te slaan.

Sneeuw uit Alpen

Waterschap Vallei en Veluwe spreekt van een "gunstige uitgangspositie voor het droogteseizoen 2023". Alle watergangen in het gebied voeren water af de grondwaterpeil is op de meeste plekken hoger dan gemiddeld. De Rijn staat iets hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar, en er kom nog gesmolten sneeuw uit de Alpen aan.

Waarschuwing

Maar een waarschuwing klinkt ook vanuit het waterschap: "We weten dat de situatie snel kan omslaan, zodra neerslag over een langere periode uitblijft. Dan kan droogte ineens weer onverbiddelijk toeslaan."

Voorspelling

Overigens is zaterdag wel de laatste dag met een hemelwatertraktatie. De komende week blijft het droog, al blijft de temperatuur met 10 graden wel iets onder het gemiddelde. In de loop van de week kruipt het kwik iets omhoog.