Rivierengebied / Noord-Veluwe

Wat is het echte nieuws tussen deze 1 aprilgrappen?

Dit is de STIK!-stofzuiger.
Dit is de STIK!-stofzuiger. © Kväve Lösningar
OCHTEN - Het is 1 april. De dag waarop grappenmakers proberen je op het verkeerde been te zetten. Je leest hieronder drie 1 aprilgrappen en één echt verhaal. Pik jij de juiste eruit?
Update: welk verhaal níet verzonnen is, lees je inmiddels onderaan dit artikel.

Door Dassen Verbonden ’23

Het succes van de blauwen uit Spakenburg in de bekercompetitie zet ook de voetbalclubs in Ermelo en Harderwijk aan het denken. Dit seizoen gaat voor beide clubs moeizamer dan ze zouden willen. VVOG en DVS’33 kondigen dan ook aan samen verder te willen gaan als één vereniging met als doel een plek in de eredivisie. Beide voorzitters geven aan dat over de nieuwe clubnaam al is nagedacht. Wat de twee gemeenten overeenkomstig hebben is de das. Een dier dat in beide gemeenten gekoesterd wordt. De nieuwe naam zal dan ook worden: Door Dassen Verbonden ’23, afgekort als DDV’23.

Lekker hapje: de spare-erwt

In Ochten is er een lekker hapje bedacht. Zo is er een sparerib zonder ribben, de veganistische 'spare-erwt'. De vegan-rib van erwt bestaat voornamelijk uit gele erwt en water. "Voordeel van de vegan-ribben is dat er natuurlijk géén botjes in zitten", vertelt Manouk Wolbert, product-technoloog bij de fabriek in Ochten. Hoe het precies wordt gemaakt, blijft geheim. Omroep Gelderland is niet welkom bij het productieproces, omdat het bedrijf niks wil prijsgeven van het recept en de wijze waarop ze de 'nep' vleesstructuur maken.

De STIK!-stofzuiger

Terwijl eikenprocessierupsen en plastic korrels sinds enkele jaren door middel van zuigtechnieken uit bomen en van stranden worden verwijderd, is er nu ook voor overmatig stikstof een oplossing: de STIK!-stofzuiger. Onder het motto 'niets doen is geen optie' bedachten twee knappe koppen van Att Lura Technics – gevestigd op bedrijventerrein Hoevelaken, de 'kväve sugare'. Dit deden ze samen met green tech innovator Kväve Lösningar in het Zweedse Göteborg. Deze laatste partij – een spin-off van de Technische Universiteit van Göteborg blijft intellectueel eigenaar van gebruikte technologie. Att Luta Technics draagt zorg voor de productie, verkoop en distributie.

Radboud Universiteit bestaat 1900 jaar

De Radboud Universiteit in Nijmegen viert dit jaar haar honderdste verjaardag. Maar drie hoogleraren van de universiteit hebben ontdekt dat deze telling helemaal niet klopt. Bij het Honigcomplex is bij uitgravingen een balk gevonden die bewijst dat er al in de Romeinse periode een academie bestond. De Universiteit zou daarom niet honderd, maar liefst 1900 jaar oud zijn.
Vul jouw antwoord in op deze poll:

Dit was het goede antwoord:

De spare-erwt bestaat echt. Verslaggever Vera Eisink was onlangs op bezoek in Ochten, waar veel plantaardige producten worden geproduceerd die lijken op vleesproducten. De spare-erwt is er daar eentje van. De vegan-rib van erwt bestaat voornamelijk uit gele erwt en water."Voordeel van de vegan-ribben is dat er natuurlijk géén botjes in zitten", vertelde product-technoloog Manouk Wolbert.