Arnhem en omstreken

Drachtige schapen om wolf weg uit Renkum

De schapen vertrekken naar Friesland.
De schapen vertrekken naar Friesland. © LLanfarian Events
RENKUM - Tranen in de ogen hadden schapenhouders Ellen en Serge van der Zweep uit Renkum. De tranen vloeiden omdat 106 drachtige ooien verhuisden naar een nieuwe plek in Friesland, waar ze veiliger zijn voor de wolf. Een week geleden beet een wolf in Renkum nog 23 van hun schapen dood.
Vrolijke dagen zijn het niet voor de schapenhouders in Renkum. De aanblik van de dode dieren was al vreselijk, maar daarbovenop kwamen nog alle reacties van voor- en tegenstanders van de wolf. "We voelen ons zo niet meer veilig, dus we lezen het allemaal niet meer", zegt Ellen.
Het steekt Ellen bovendien dat het voor duizenden euro's aangelegde wolfwerende raster in de ogen van de provincie Gelderland niet voldeed. "De provincie zet ons hierbij in een heel kwaad daglicht", klinkt het teleurgesteld. "Er waren verbeterpunten, maar die hebben geen enkele invloed gehad op de wolvenaanvallen."
Schapen verhuizen naar veilige plek

'Bij de kudde slapen'

Uit voorzorg en vrees voor meer wolven zijn 106 zwangere ooien inmiddels verhuisd naar een nieuw onderkomen in Friesland. Ellen: 'We kregen allerlei goedbedoelde adviezen om onze schapen te beschermen tegen de wolf. Er waren zelfs mensen die aanboden om bij de kudde te gaan slapen."

Rustig lammeren krijgen

De dieren verhuizen naar Friesland kwam echter als beste optie uit de bus. Daar kunnen de zwangere ooien rustig hun lammeren krijgen. De wolf laat zich er nog niet echt zien. "Het is daar nog relatief veilig", weet Ellen.
Vrijdag werden de dieren in Renkum in een vrachtwagen geladen voor hun tocht naar het noorden.

In Renkum is raadslid John Bartels voorstander van het afschieten van wolven. Dat is nu wettelijk verboden, omdat de wolf een beschermde diersoort is. Als het aan Bartels ligt, dringt Renkum bij de provincie en Rijksoverheid aan op een afschotlicentie. "Alles heeft zijn grens", schrijft Bartels over de overlast die wolven veroorzaken. Hij roept op tot medeleven voor schapenhouders.

John Bartels zit in zijn eentje in de gemeenteraad namens de eenmansfractie Fractie John Bartels. (FJB).