Arnhem en omstreken

Schildpadden worden vaker gedumpt, opvang kent de reden

Steeds meer schildpadden worden gedumpt.
Steeds meer schildpadden worden gedumpt. © ANP
HEELSUM - Er worden steeds meer schildpadden gedumpt in Gelderland en dierenambulancediensten weten vaak niet wat ze met de exoten aan moeten. "Het is een drama", zegt Wilma van den Boogert van Dierenambulance Nederrijn in Heelsum.
Volgens haar worden het er steeds meer, maar hebben de dierenambulancediensten geen faciliteiten om de schildpadden een paar dagen op te vangen. "En ook niet het geld om ze ver weg te brengen naar de goede opvang."
Ze krijgen de laatste jaren in Heelsum 25 tot 30 schildpadden per jaar binnen. Tien jaar geleden lag dat aantal nog significant lager. Onlangs kregen ze nog een schildpad binnen vanuit Wageningen. Van den Boogert: "Als het vanuit Wageningen komt, is het bijna altijd dezelfde vijver waar de schildpadden zijn gedumpt: vlakbij een studentenflat. Ik heb het idee dat het vaak van buitenlandse studenten komt van de Wageningen Universiteit. Die gaan dan weer terug naar huis en laten de inmiddels groot geworden schildpad hier achter."
Het dumpen van schildpadden is in heel Nederland een probleem en dit komt zeker niet alleen door buitenlandse studenten. "We hebben vooral in 2022 een enorme toename gezien van het aantal gedumpte schildpadden", zegt Gerard van der Wijk van de Stichting Schildpaddenopvang Nederland, in het Friese Harkema.
"We hebben vorig jaar 900 schildpadden binnengekregen, tegenover rond de 600 in de jaren ervoor. Wij zijn ervan overtuigd dat dit met de energiecrisis heeft te maken. Het zijn dieren die veel warmte nodig hebben. Dus er moet heel veel energie naar het terrarium waar ze in leven. Als mensen dit niet meer kunnen betalen, dan gaat het terrarium eruit en worden de schildpadden gedumpt."

Schildpad houden totdat deze doodgaat

Het gaat bijna altijd om de zogenoemde lettersierschildpadden, de roodwang-, geelwang-, en geelbuikschildpadden. Sinds 2016 mogen deze schildpadden niet meer worden gefokt of verhandeld in Nederland. "Dat heeft ook al voor een flinke toename van het aantal dumpingen gezorgd", legt Van der Wijk uit. "Als je als privépersoon zo'n schildpad hebt, mag je deze gewoon houden totdat het dier doodgaat. Maar ja, mensen hoorden het woord 'illegaal' en vervolgens werden de dieren overal gedumpt. En daar komen dan nu de problemen van de hoge energierekening nog bovenop."
Er worden steeds meer schildpadden gedumpt
Schildpaddenopvang Nederland verwacht dit jaar nog veel gedumpte schildpadden binnen te krijgen, omdat de energiecrisis nog niet voorbij is en ook omdat een aantal van de schildpadden nu pas wordt gevonden. De dieren kruipen bij lagere temperaturen vaak weg in de modder en komen pas weer naar boven als het warmer wordt. Ze kunnen wel langere tijd overleven door op hun reserves in te teren, maar op den duur overlijden ze omdat het te lang koud is in Nederland. Schildpadden gaan pas eten als het rond de 18 graden is.
De lettersierschildpadden kunnen gemakkelijk 20 tot 25 jaar oud worden. Sinds de wetgeving in 2016 veranderde, mogen de dieren vanuit de opvang niet zomaar bij particulieren worden herplaatst, zoals dat bijvoorbeeld bij een hond wel kan. Dus moeten de schildpadden permanent worden opgevangen en daarvoor zijn maar een paar locaties in Nederland beschikbaar.

'Schildpadden-minded'

Van der Wijk van de schildpaddenopvang noemt de mensen van de Dierenambulance Nederrijn 'schildpadden-minded', maar Van den Boogert weet dat dit niet overal zo is. "Wij vinden de schildpadden net zo goed zwerfdieren als de andere dieren die binnenkomen. Maar als je niet goed weet wat je met deze dieren moet en je moet ook nog eens veel kosten maken, omdat de geschikte opvang aan de andere kant van het land zit, ja, dan wordt het ook wel heel lastig. En dan gebeurt het dus dat er een melding van een schildpad komt, maar dat deze helemaal niet meer wordt opgehaald door een dierenambulance."
Om te voorkomen dat deze schildpadden helemaal aan hun lot worden overgelaten, heeft de Stichting Schildpaddenopvang Nederland een meldpunt in het leven geroepen. Hier kan worden doorgegeven als er een gedumpte schildpad is gevonden. De stichting heeft medewerkers die het dier dan zelf komen halen.