Rijk van Nijmegen

Dassenburchten bij A50 'kunnen geen kwaad', stichting verbaasd

Dassenburchten bij A50 'kunnen geen kwaad', stichting verbaasd
Dassenburchten bij A50 'kunnen geen kwaad', stichting verbaasd © Leo Sam via Pexels
HERNEN - Dassen zorgen vooralsnog niet voor problemen bij de A50 in de buurt van het Gelderse Hernen. Na controle blijkt dat er geen burchten zijn die de constructie van de A50 in gevaar brengen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
"We houden het uiteraard wel in de gaten", aldus de woordvoerder. Rijkswaterstaat zei eerder al dat het ook bij andere wegen waar dassenburchten zijn vooralsnog veilig is. De wegen worden continu gemonitord op allerlei zaken, waaronder ook burchten.
Jaap Dirkmaat van de Stichting Das en Boom reageert verbaasd op de uitkomst van het onderzoek door Rijkswaterstaat. Hij maakt zich wel degelijk ernstige zorgen over de constructie van de A50. "Er liggen enorme hoeveelheden zand bij een paar flinke gaten in het talud van de A50 in Hernen, vlakbij Wijchen. Het is merkwaardig dat Rijkswaterstaat geen actie onderneemt."

Nu verhuizen voordat er een ongeluk komt

Das en Boom trok vier jaar geleden aan de bel bij Rijkswaterstaat, waterschappen en ProRail om te wijzen op het risico van verzakkingen in wegen, dijken en spoorlijnen en de ongelukken die dat tot gevolg zou kunnen hebben. "Wij zijn er om de dassen te beschermen, maar de das een stukje verderop verhuizen is veel minder erg dan dat hier straks een vreselijk ongeluk gebeurt", zegt Dirkmaat.
Volgens hem kunnen de dassen zonder al te veel problemen een klein stukje verderop verplaatst worden. "Daar zou je met een alternatieve burcht aan de voet van de snelweg iets kunnen regelen", gaat de dassenkenner verder. "Maar ze moeten wel uit het talud weg. En ze kunnen ook niet in het talud van viaducten gaan zitten, maar daar zitten ze wel."
Eerder liet hij aan Omroep Gelderland zien waar de burcht bij Hernen te vinden is. Het is volgens Dirkmaat niet de enige burcht die voor problemen zou kunnen zorgen voor de wegen in onze provincie.