Rivierengebied

Miljoen euro in cash gevonden, duo vast na oprollen ondergrondse bank

Contant geld dat de opsporingsdiensten aantroffen in het onderzoek.
Contant geld dat de opsporingsdiensten aantroffen in het onderzoek. © Politie.nl
HELLOUW - De politie heeft twee mannen uit Waardenburg en Hellouw aangehouden in een internationaal onderzoek naar ondergronds bankieren en cocaïnehandel. In totaal zijn er rond de dertig mensen opgepakt in dit grote onderzoek, dat bijna twee jaar duurde. De aanhoudingen werden gedaan in Nederland, Frankrijk en Spanje.
In het onderzoek werkte de politie samen met de FIOD, de Franse recherche, het Openbaar Ministerie en de autoriteiten in Frankrijk. Daarbij zijn belangrijke successen geboekt. Zo is een netwerk van ondergrondse bankiers blootgelegd en zijn sleutelfiguren opgespoord.
Alle verdachten zouden betrokken zijn geweest bij internationale drugshandel, door import of verkoop van cocaïne of het doorsluizen van grote sommen crimineel verkregen geld.

Whisky en horloges

Wat de rollen zijn geweest van de 43-jarige man uit Waardenburg en de 63-jarige man uit Hellouw, is nog niet duidelijk. In Waardenburg is een doorzoeking geweest en in Hellouw werd ruim één miljoen euro aan contant geld gevonden. Het onderzoek leverde in totaal ruim twee miljoen euro in contanten op, verschillende auto's met verborgen ruimten en zeer dure artikelen als een exclusieve whiskyverzameling en horloges.

Crimineel bankensysteem

De afgelopen jaren heeft de politie miljoenen berichten van criminelen weten te bemachtigen. Daardoor werden niet alleen drugsbendes opgerold, maar het gaf ook inzicht in hoe criminelen hun geldzaken regelen.
Volgens de politie bestaat er een wereldwijd netwerk van geldmakelaars en ondergrondse bankiers. Zij beheren crimineel vermogen dat bijvoorbeeld is verkregen door de handel in drugs en wapens. Dit geld wordt ongezien van het ene naar het andere land gesluisd. De ondergrondse bankiers worden door criminelen vertrouwd en regelen dat geld wordt ingenomen en uitgekeerd. Net als een 'echte' bank dus.