Rijk van Nijmegen

Slik je een pil tegen hoog cholesterol? Je kunt tóch de Vierdaagse lopen

Deelnemers aan de 4Daagse in 2022.
Deelnemers aan de 4Daagse in 2022. © ANP
NIJMEGEN - Wie statines slikt vanwege een te hoog cholesterol, hoeft niet bang te zijn voor meer spierpijn en vermoeidheid na het wandelen. Dat blijkt uit onderzoek door het Radboudumc in Nijmegen onder deelnemers aan de 4Daagse.
Onderzoekers stellen dat statinegebruikers een fysiek actieve leefstijl kunnen hebben. En dat draagt bij aan preventie van hart- en vaatziekten.
Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen. Dagelijks gebruiken ruim anderhalf miljoen Nederlanders statines. Ze behoren tot de medicijnen die het meest worden voorgeschreven. Statines verlagen het cholesterol in het bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Maar van statines is ook bekend dat ze bijwerkingen hebben, zoals spierpijn en vermoeidheid.

Niet meer klachten na drie dagen wandelen

Of die bijwerkingen leiden tot meer klachten of verergeren door matig intensief bewegen, wist het Radboudumc niet. Maar na onderzoek onder honderd wandelaars van de Nijmeegse 4Daagse wel: statines verergeren spierklachten na een dag wandelen niet. Zelfs niet na drie dagen wandelen.
De Nijmeegse onderzoekers vormden drie groepen: deelnemers zonder statines, deelnemers met statines en zonder spierklachten en deelnemers met statines en met spierklachten. Zij werden voor en tijdens de Vierdaagseweek gevolgd met bloedonderzoek en vragenlijsten.
Arts-onderzoeker aan het Radboudumc Eline Allard zegt: "Iedereen ontwikkelt milde spierschade en klachten zoals vermoeidheid en spierpijn na een dag van 30, 40 of 50 kilometer wandelen. Spierschade meten we aan de hand van signaalstoffen in het bloed die wijzen op beschadiging aan de spieren. Hoe meer van deze signaalstoffen in het bloed, hoe meer schade. In dit onderzoek hebben we zowel beschadiging van skeletspieren, die horen bij bewegingen, als beschadiging van de hartspier onderzocht."
Dat statinegebruikers veilig de Vierdaagse kunnen lopen, is goed nieuws
Hoofdonderzoeker Maria Hopman
Zij en haar collega's wilden weten of er meer schade en klachten optraden bij mensen die statines gebruiken. Dat bleek niet het geval te zijn. Allard: "Hoewel de scores voor spierpijn en vermoeidheid vóór het wandelen hoger waren bij de mensen met statines die al voorafgaand aan de Vierdaagse dergelijke klachten hadden, was de toename van klachten en spierschade na inspanning vergelijkbaar tussen de groepen."
Dat betekent dat ook deze langdurige matig intensieve lichaamsbeweging veilig is voor statinegebruikers.
Hoofdonderzoeker en hoogleraar fysiologie Maria Hopman is blij met de uitkomsten. "We weten dat een actieve leefstijl bijdraagt aan een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat statinegebruikers veilig de Vierdaagse kunnen lopen, is goed nieuws. Ik moedig mensen dan ook zeker aan om een actieve leefstijl aan te houden. Wandelen kan daar enorm aan bijdragen."