Arnhem en omstreken

Buschauffeurs gaan weer rijden, maar nu met minder druk en meer pauzes

De acties in het streekvervoer gaan volgende week niet door.
De acties in het streekvervoer gaan volgende week niet door. © Keolis
ARNHEM - De vakbonden onderhandelen na het weekend weer met de werkgevers over een nieuwe cao voor het streekvervoer. Aangekondigde acties in het streekvervoer op maandag, woensdag en vrijdag zijn hiermee van de baan.
"We zien voldoende basis voor nieuwe onderhandelingen", zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. "De werkgevers hebben toegezegd dat ze bijvoorbeeld behoorlijke stappen willen maken met het aanpakken van de werkdruk. Ook op het gebied van loon en een ouderenregeling zien we mogelijkheden om eruit te komen. We gaan de onderhandelingen maandag positief in."
Daarmee lijkt een einde in zicht van een maandenlange strijd tussen de vakbonden en de streekvervoerders, verenigd in de de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV).

Al maanden acties

In mei afgelopen jaar was een estafettestaking het begin van een loopgravengevecht tussen bonden en werkgevers. CNV Vakmensen ging akkoord met het eindbod dat de VWOV destijds deed, het FNV hield zijn poot stijf.
Twee verkenners die door het ministerie van I&W waren aangesteld, Han Busker en Harry van de Kraats, concludeerden donderdag dat bij cao-partijen 'voldoende ruimte en gevoel' aanwezig was om de cao-onderhandelingen weer formeel te starten.
De conclusie na de intensieve gesprekken van afgelopen weken is uiteindelijk positief, meldt CNV Vakmensen. "We hebben met de werkgevers afgesproken dat we volgende week gaan gebruiken om de onderhandelingen goed af te ronden. Hopelijk ligt er dan voor Pasen een resultaat."

CNV: toezeggingen werkgevers

Volgens de christelijke vakcentrale zien de werkgevers 'eindelijk in dat de werkdruk torenhoog is in deze sector en dat zij nu hebben uitgesproken dat zij deze werkdruk serieus willen aanpakken'.
Onderhandelaar Chikhi: "We hebben daar tijdens eerdere gesprekken tal van voorstellen voor gedaan. De werkgevers hebben nu toegezegd dat zij op onze werkdrukvoorstellen behoorlijke stappen willen maken. Daarbij is te denken aan extra pauze, meer lucht in de diensten en verbetering in de roosters en diensten. Uiteraard zal ook het loon een belangrijk onderwerp zijn in het uiteindelijke resultaat."