Liemers / Achterhoek
Ontmoet Scrooge, Mr. Pickwick en Oliver Twist gewoon in de Achterhoek

BRAAMT - Wandel door de Londense straat van de 19de eeuw. Ontmoet Ebenezer Scrooge, Oliver Twist en Mister Pickwick. In Braamt wordt zondag het Charles Dickens Museum geopend. Vanaf volgend weekend kan iedereen het museum bezoeken.
Bij Jan Klaassen Dromenland staat een loods zoals ook jij hem vast wel eens gezien hebt: vierkant, hoog en met grijze beplating. Het lijkt gewoon een opslagruimte of bedrijfshalletje. Maar als je binnenkomt, stap je een film in.
Even terug in de tijd
Als je de deur opent zie je grote, zware rode theatergordijnen. Doe je die opzij, dan hoor je de klank van de straat. Pratende mensen en hakken die voortbewegen. Het decor? Je gaat terug naar de Engelse Victoriaanse tijd, zo rond 1870. Via een audiotour hoor je Charles Dickens. Welcome to the streets of London, zegt hij in het Engels. Daarna gaat hij door in het Nederlands.
"Je ziet eigenlijk het leven van Charles Dickens en zijn werk voorbijkomen", legt Dirk de Jong uit. "We hebben geprobeerd om een bezoek aan dit museum een echte belevenis te laten zijn."
Al rondlopend val je van de ene verbazing in de andere. Creatief brein is Geert Prein, eigenaar van het Land van Jan Klaassen. De afgelopen jaren is hij bezig geweest het decor van het museum te maken. Een echte boekenwurm is hij niet. De verhalen die hij van Charles Dickens las, las hij in stripvorm. "Maar het gevoel van de tijd waarin Charles Dickens leefde, heeft hij heel goed neergezet", zegt Dirk.
"Je hebt een idee in je hoofd en dan ga je aan de slag", zegt Geert bescheiden. "Ik heb wel wat inspiratie opgedaan in Engeland, maar je handen en je fantasie maken dat het er uiteindelijk zo uitziet."
Nieuwsgierig? Wij hebben al een rondleiding gehad en in deze video kun je vast de sfeer proeven.
Oog in oog met Scrooge
Van Bronkhorst naar Braamt
Het begon allemaal met Mister Pickwick. De vrouw van Sjef de Jong maakte in 1976 ter ere van zijn promotie de pop. De pop is in feite het eerste museumstuk. Ruim tien jaar later is de pop, samen met tal van andere museumstukken, voor het grote publiek te zien. In 1987 opent het Dickens Museum de deuren in het pittoreske stadje Bronkhorst. Het museum is feitelijk een woonhuis en dat betekent dat het overal bommetje vol stond. Levensgrote poppen, tal van boeken, maar ook heel veel brieven een beelden vormden een deel van de collectie.
Doordat de gezondheid van Sjef de Jong afnam, werd besloten het museum in Bronkhorst te sluiten. Een nieuwe locatie werd gevonden in Braamt bij het Land van Jan Klaassen. Sjef de Jong overlijdt in 2018 en ziet het nieuwe Dickens Museum dus nooit. Toch heeft hij vlak voor zijn overlijden een sneak preview gehad. "Hij kon toen al niet meer zo goed lopen, dus zijn we met de auto door het pand gereden", vertelt Dirk. Geert heeft tekeningen gemaakt en aan de hand daarvan kon Sjef de Jong zich inbeelden hoe het zou gaan worden. "Hij zou dit fantastisch vinden!"