Achterhoek

Wereldberoemde graffiti-artiest zet eigen school op in Doesburg

Rosalie de Graaf bij haar beroemdste kunstwerk, een kussende Vladimir Poetin en Donald Trump.
Rosalie de Graaf bij haar beroemdste kunstwerk, een kussende Vladimir Poetin en Donald Trump. © RoosArt
DOESBURG - Rosalie de Graaf (23) staat voor de start van haar eigen street art school in haar nieuwe loods in Doesburg. Officieel begint ze na de opening op 16 juni, maar ze is alvast begonnen met het opleiden van mensen tot muurschilder en street artist met workshopdagen. Rosalie, of RoosArt zoals ze ook bekend staat, is daarmee de eerste in Nederland.
Op termijn wil Rosalie het uitbouwen naar een ware opleiding. "Ik had geen rolmodel, ik zag soms Bob Ross, maar ik wil graag mijn passie delen met zo veel mogelijk mensen en kinderen en die passie overdragen aan een nieuwe generatie, ook al ben ik zelf ook nog jong. Een street art school bestaat nog niet in Nederland, dus ik dacht: dan ga ik het zelf maar opzetten."
Rosalie brak haar studie Geneeskunde af toen ze geïnspireerd raakte door street art, toen ze ermee kennismaakte via een project. Ze is een autodidact. Ze kreeg de graffitikunst onder de knie door video's te kijken op YouTube.
In 2018 maakte Rosalie een kunstwerk van Vladimir Poetin die Donald Trump kust, met daarnaast de Chinese leider Xi Jinping en Kim Jung-Un van Noord-Korea. Dit werk ging viral en haar naam was gevestigd. Ze werd beste jonge ondernemer van het jaar en de opdrachten stroomden binnen.

Man met lantaarn

Nu, vijf jaar later, is ze zo populair dat ze drie jaar vooruit kan, wereldwijd van Dubai, Qatar tot China en India. Maar ook dichter bij huis, want over drie weken begint Rosalie aan een muurschildering op de gevel van het Doetinchemse stadhuis.
Daarop verschijnt een man die met een vuurtje de lantaarn aansteekt, zoals dat vroeger gebeurde. Ze laat een foto zien alsof de klus al geklaard is. "Ik teken hem thuis uit op de iPad en digitaal fotoshop ik hem op 't stadhuis. Zo kan de opdrachtgever zien hoe het er uit gaat zien."

De muur praat niet terug

Behalve street artist is Rosalie nu echter ook tattoo artist. Ze leerde het vak van een tattooëerder uit Alkmaar, die op zijn beurt weer van haar leert hoe hij met een spuitbus om moet gaan. "Ik maak nu kunstwerken op de huid en dat is toch wel heel bijzonder. Dat mensen met mijn kunst altijd rondlopen, dat vind ik echt mooi", aldus Rosalie. "En het ligt best wel in het straatje van street art."
Net als voor street art is er ook geen opleiding tot tattooëerder, weet Rosalie. "Dat leer je van een kenner, een ervaren tattoeëerder. Ze geven ook niet zomaar hun kennis en kunde prijs. Dat wordt bewaakt, net zoals een kok zijn recept niet prijsgeeft. Ik vind het heel fijn dat ik het zo heb kunnen leren, want er komt veel bij kijken. De gunfactor speelt mee."

Zelf geen tattoos

"Hoeveel tatoeages ikzelf heb? Niet één. Misschien komt dat nog", lacht ze. "Mijn afbeeldingen voor tatoeages zijn ook heel realistisch van aard. Ik moest alleen leren om met naalden te werken en met verschillende huidtypen.Ik heb heel veel geoefend op nephuid en dat gaat heel goed. Of het anders is? Ja, een muur praat niet terug hè? Mensen wel natuurlijk, en dat is superleuk! Normaal werk ik alleen met mijn oortjes in."
Rosalie de Graaf was vrijdag te gast in het tv-programma De Week van Gelderland. Dat gesprek kijk je hier terug.