Stedendriehoek

'Vader is tegen muur gezet', onrust na aanhouding om 'beschieten Apache'

De man werd opgepakt door de Marechaussee.
De man werd opgepakt door de Marechaussee. © Henry Vos
UDDEL - Boosheid, frustratie en onzekerheid: het gezin van de man die donderdag in Uddel werd aangehouden voor het beschieten van een Apachehelikopter is erg geschrokken. Hun echtgenoot en vader werd donderdag 'met veel machtsvertoon' aangehouden en meegenomen, omdat hij met een luchtbuks op de helikopter zou hebben gevuurd. De zoon bestrijdt dat zijn vader dat deed.
"Het was vreselijk intimiderend, gisteravond", zegt de zoon. "Mijn moeder belde en ik ben er meteen naartoe gegaan. Er stonden hier meerdere auto’s, wel twintig man, en het hele huis was overhoop gehaald: kasten waren opengemaakt en alles. Mijn moeder vertelde dat de Koninklijke Marechaussee mijn vader tegen de muur heeft gezet. Vanmiddag is er contact geweest met mijn vader. Hij denkt dat hij snel vrij komt omdat het wapen dat de schade heeft veroorzaakt, niet bij mijn vader is aangetroffen."

Niets gedaan met klachten

Dat de vader al langere tijd hinder ondervindt van helikopters boven zijn land, ontkent de zoon niet. Zijn vader dient ook al tweeënhalf jaar klachten in bij Defensie, zegt hij, maar een reactie kwam er tot nu toe nooit. "Ik ben hier gisteren de hele dag geweest en er kwam een Apache heel laag over vliegen. Die keerde en vloog nogmaals over ons terrein, keerde weer en vloog er toen nog eens overheen."
Hij heeft niet geschoten
"Ze vliegen zo laag, dat je elkaar niet eens meer kunt verstaan. Mijn vader heeft met gebaren duidelijk gemaakt dat ze weg moesten gaan, maar hij heeft niet geschoten", verzekert de zoon.

Dieren in paniek

Rondom het huis van zijn ouders lopen twee pony’s, wat geiten, herten en kippen. "Die raken elke keer enorm in paniek als die Apaches overvliegen", vertelt de zoon. "De paarden zijn een keer de wei uitgevlogen en laatst zat een hert met zijn poot vast in het gaas na een bezoek van een heli."
"We begrijpen dat er geoefend moet worden, maar mijn vader maakt zich zorgen over de dieren. Hij heeft al heel veel klachten ingediend, maar loopt tegen een muur aan. Defensie reageert ook niet als we proberen te bellen. Het enige dat mijn vader vraagt aan Defensie, is om vijftig meter verderop te vliegen en niet boven zijn dieren."

Reactie Marechaussee na aanhouding

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee gaf al aan dat de aanhouding van donderdag 'een unieke situatie' betrof. Hoe de piloten van de Apache-helikopter ontdekten dat ze waren beschoten, kon de woordvoerder niet zeggen. Ook is nog niet duidelijk of er überhaupt schade is aan het toestel. De concrete verdenking en een redelijk vermoeden hebben volgens de Marechaussee geleid tot de aanhouding. Nu volgt een onderzoek naar wat zich precies afspeelde.