Rijk van Nijmegen

Gemeente wil vluchtelingen opvangen ondanks dassenburcht

Dassen bedreigen de komst van een tijdelijke opvang voor vluchtelingen in Malden.
Dassen bedreigen de komst van een tijdelijke opvang voor vluchtelingen in Malden. © Pixabay
MALDEN - De gemeenteraad van Heumen is donderdag 30 maart akkoord gegaan met de komst van een tijdelijke opvang voor achthonderd vluchtelingen in Malden. De noodopvang moet aan de St. Jaconsweg komen, in een kaal weiland. Het enige dat het opvangcentrum nu nog kan dwarsbomen? De aanwezigheid van de das.
De gemeenteraad heeft besloten om de opvang toe te staan onder een aantal voorwaarden. Zo moet de huisvesting van vluchtelingen tijdelijk zijn, tot uiterlijk 1 december 2023. Ook wil de raad dat er aansluiting bij de onderwijspilot van de gemeente Nijmegen komt. En de raad hamert op een kwalitatief goede huisvesting.
Het plaatsen van woonunits en sanitaire voorzieningen zou in april al kunnen starten, als de provincie Gelderland hier geen stokje voor steekt. Stichting Das en Boom heeft namelijk een verzoek bij de provincie ingediend om de opvang in het weiland te verbieden. Er zouden drie dassenburchten in de buurt van het weiland zijn.

Spoedonderzoek

"We hebben contact gehad met de stichting en er moet nu eerst een ecologisch onderzoek gedaan worden. Dit gebeurt met spoed", vertelt een woordvoerder van de provincie. "De verwachting is dat we hier na het paasweekend een besluit over nemen."
Als er toch een ontheffing voor de crisisnoodopvang wordt gegeven, stapt de stichting Das en Boom naar de rechter, zegt voorzitter Jaap Dirkmaat. Hij stelt dat de dassenburchten in Heumen volop in gebruik zijn bij de dieren.