Stedendriehoek

'Unieke situatie', verbazing over beschieten legerhelikopter

Een Apache-helikopter tijdens een oefening in Ede.
Een Apache-helikopter tijdens een oefening in Ede. © ANP
UDDEL - "Een unieke situatie." Zo bestempelt een woordvoerder van de Marechaussee de mogelijke beschieting van een Apachehelikopter. De man uit Uddel die daar donderdag voor werd opgepakt, zit nog steeds vast.
Een buurtbewoner die de aanhouding zag gebeuren, zou het kunnen begrijpen als de mogelijke schutter heeft gehandeld uit frustratie. "De irritatie hier over de laagvliegende helikopters is heel groot", vertelt Henri Vos. Hij woont in dezelfde straat als de man die donderdag werd aangehouden. Het is een stukje buitengebied van Uddel waar de helikopters vliegen voor oefeningen. "Laatst lag er nadat er een Apache over was gekomen een enorme tak op mijn auto. Midden in de zomer afgebroken." Dat hij van Defensie moet bewijzen dat die schade door de helikopters komt, zit hem niet lekker.
Maar vooral de dieren die Henri houdt schrikken elke keer van de toestellen. "Het is niet normaal zoals er gevlogen wordt, ook onze paarden vliegen het weiland door."

'Heftig'

Of de man daadwerkelijk heeft geschoten wordt onderzocht door de Marechaussee. Het is volgens de instantie een unieke situatie. "We hebben wel vaker incidenten", vertelt een woordvoerder. "Maar daar ging het om laserpennen. Het is wel heftig als men besluit te gaan schieten." De woordvoerder wil verder niets kwijt over het incident, omdat uit onderzoek moet blijken wat er precies is gebeurd.
Zo is onbekend hoe de piloten erachter zijn gekomen dat ze beschoten zijn, noch of er schade aan het toestel is. "Er is een concrete verdenking en een redelijk vermoeden. Dat heeft geleid tot een aanhouding buiten heterdaad en dat maakt een gedegen onderzoek belangrijk."