Arnhem en omstreken

Gasten treuren om sluiting favoriete chinees: 'Ik kwam hier elke woensdag'

De menukaart wordt voor de laatste keer opengeslagen.
De menukaart wordt voor de laatste keer opengeslagen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Na 57 jaar sloot Chinees-Kantonees restaurant Kwong Chow in de Arnhemse Steenstraat deze week haar deuren. De koks gaan met pensioen en een opvolger is niet gevonden. De vaste gasten betreuren de sluiting van 'hun' restaurant.
Een man zit aan een tafeltje bij de wand te wachten op zijn laatste maaltijd in Kwong Chow. "Treurig, treurig", zegt hij. "Ik kwam hier elke woensdag om 12.00 uur lekker pekingeend eten. Ik ben er niet van in shock hoor, maar jammer is het wel. Als je ergens graag komt, dan is het jammer wanneer het dichtgaat. Het wordt zoeken waar ik nu kan gaan lunchen."
Iets verderop zit een vrouw in de wachtruimte. Zij bezoekt Kwong Chow naar eigen zeggen al twintig jaar en moest héél hard haar best doen om op de allerlaatste dag nog een keertje een maaltijd te kunnen eten van het Chinees-Kantonese restaurant.
"Ik heb wel tien keer moeten bellen om te reserveren, maar dat ging niet", zegt ze tegen RTV Connect. "Dus daarom dacht ik: ik zorg gewoon dat ik er om 12.00 uur ben en dan is er wel een plekje. Maar dat is er helaas niet, dus haal ik nu maar af. Ach, ik heb hier ook genoeg gegeten. De originele Chinese recepten zijn gewoon heel goed. Niet de Hollandse chinees, maar de echte chinees."

'Foe yong hai is voor Hollanders'

Voor veel gasten is Kwong Chow echt een begrip in hun leven. "Ik kom hier al vanaf mijn achtste", zegt een man. "En mijn vader zelfs vanaf het eerste uur. Het zit hier altijd vol, 's middags kom je er niet eens in, zo vol met Chinezen zit het dan. Het is echt top. Foe yong hai en Babi pangang, dat is geen chinees", lacht hij. "Dat is voor de Hollanders aangepast. Maar wat je hier krijgt, is gewoon echt de Kantonese keuken. Althans: ik ben nog nooit in Kanton geweest, maar ik zie het aan de mensen die hier 's middags zitten."