Arnhem en omstreken / Liemers

Gegevens van duizenden huurders mogelijk op straat na datalek

Het lek is inmiddels gedicht
Het lek is inmiddels gedicht © Pixabay (ter illustratie)
ARNHEM - Duizenden huurders van de Arnhemse woningcorporaties Vivare en Volkshuisvesting zijn mogelijk getroffen door een datalek.
Beide corporaties zijn geraakt via marktonderzoeksbureau USP. Dat voert voor hen tevredenheidsonderzoeken uit onder huurders. USP is op zijn beurt een van de organisaties die het slachtoffer zijn van een groot datalek dat zou zijn veroorzaakt door softwareleverancier Nebu.
Volkshuisvesting is naar eigen zeggen de grootste woningcorporatie in Arnhem. Vivare heeft panden in de gemeenten Arnhem, Duiven, Westervoort, Overbetuwe, Renkum en Rheden.

Persoonsgegevens en e-mailadressen

Volgens Vivare en Volkshuisvesting zijn persoonsgegevens en e-mailadressen van huurders die een vragenlijst hebben ontvangen mogelijk in vreemde handen terechtgekomen. Het zou niet gaan om bankgegevens of wachtwoorden. De woningcorporaties hebben de huurders hierover geïnformeerd. Ook hebben ze allebei melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Huurders krijgen het advies alert te zijn op e-mails of appjes met een valse afzender. Het gaat dan om zogeheten phishing-berichten waarin een hacker zich voordoet als bank of een andere organisatie om data te bemachtigen. Ook in Den Haag en Amsterdam liggen gegevens van duizenden huurders mogelijk op straat.
Eerder meldde USP dat 100.000 tot 150.000 mensen in Nederland mogelijk zijn getroffen via 52 klanten van het marktbureau. Het lek is inmiddels gedicht.