Gelderland

Deze man mag 10 miljard euro uit gaan geven: 'Kroon op mijn loopbaan'

Michiel Scheffer
Michiel Scheffer © Provincie Gelderland
Zelf omschrijft hij het als de 'kroon op zijn loopbaan'. Oud-gedeputeerde Michiel Scheffer wordt de voorzitter van de Europese Innovatieraad. Hij gaat zich inzetten om innovatie en start-ups te stimuleren. Het budget? Tien miljard euro.
Scheffer was in het verleden Statenlid en gedeputeerde in Gelderland, dat was hij voor D66. Het Europese instituut moet baanbrekende technologische ontwikkelingen een zetje geven.
Het idee is om die plannen te stimuleren met leningen. Het geld moet uiteindelijk wel terugkeren. "Wij hebben in Gelderland heel veel ingezet op dit soort fondsen, ik zelf ook. Veel kinderziektes die ze nu in Europa ervaren, hadden we in Gelderland tien jaar geleden al", vertelt Scheffer.

'Laatste truc'

Hij noemt het een droombaan. "Ik ben 58 en dit is wel mijn laatste truc. Het brengt dingen bij elkaar: ik heb een passie voor innovatie, wilde vroeger heel graag stage lopen bij de Europese commissie en dat was bijna gelukt en ik ben opgegroeid in Brussel."
De sollicitatie was een lang traject: er zaten vijftien maanden tussen de sollicitatie en de benoeming, "Je moet echt wel door een aantal hoepels heen springen. Je technische kennis wordt getest, je krijgt een assessment en dan een gesprek over de competenties. Daar komt dan een shortlist uit, de betreffende Europese commissaris voert dan ook nog gesprekken en woensdag ben ik dan uiteindelijk door de voltallige commissie benoemd."

'Dit was een examen'

Hij noemt het meer een examen dan een sollicitatie. "Het is niet van 'hij past niet in het team.'"
Het fonds waar Scheffer binnenkort over gaat wordt voor het grootste gedeelte uitgeleend aan projecten. "Dat kan bijvoorbeeld digitale gezondheid zijn en dan is het een beauty contest. Het beste plan wint. Om je een beeld te geven: Een stad als Delft doet het met alles wat voortvloeit uit de Technische Universiteit net zo goed als Noord- en Oost-Nederland bij elkaar, maar Gelderland doet het weer beter dan Bulgarije."
Wanneer Scheffer precies begint, is nog niet duidelijk.