Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Anne weet hoe je je tuin wél mooi houdt

tuinontwerper Anne Wieggers in de beleeftuin van Aventurijn in Nijmegen
tuinontwerper Anne Wieggers in de beleeftuin van Aventurijn in Nijmegen
NIJMEGEN - Stop met je tuin omspitten maar ga mulchen en plant inheemse planten. Tuinieren verandert door de klimaatverandering. Daarom zijn tips heel handig om je tuin ook in droge periodes te onderhouden. Deze week geven natuurorganisaties zoals IVN, de Vogelbescherming en MilieuCentraal tips om duurzaam te tuinieren. Want werken in de tuin moet natuurlijk wel leuk blijven.
Je wilt je tuin wel vergroenen, maar hoe doe je dat? Hoe maak je je tuin of balkon klimaatbestendig? Aan welke groene acties kun je meedoen? De website van De Week van de Groene Tuin staat boordevol tips en stappenplannen om je tuin ook in deze tijd te laten stralen.
Tuinieren kan anders, dat hebben we in de afgelopen jaren met al die droogte wel kunnen zien. Volgens de Nijmeegse tuinontwerper en groenauteur Anne Wieggers is het bedekken van de bodem een belangrijke stap in het klimaatneutraal tuinieren. Ook het gebruiken van inheemse planten met sterke wortels is belangrijk om droge periodes te overbruggen. "Zorg voor een rommelhoek" vertelt Anne verder, "die heb ik ook in mijn tuin en hierdoor heb ik veel egels."
In de video zie je meer tips van Anne:
Tips om je tuin klimaatneutraler te maken

Denk aan de bij

De site van De Week Van De Groene Tuin staat bomvol tips om klimaatvriendelijk te tuinieren. Zo is het belangrijk om te zorgen voor voldoende nest- en schuilmogelijkheden. Vogels eten slakken en lieveheersbeestjes doen zich tegoed aan bladluizen. En denk aan het planten of zaaien van bloemen die in verschillende maanden bloeien. Dat is beter voor de bijen die dan het hele jaar door wat te eten hebben.
Bovendien werkt een groene tuin of balkon tegen hitte, droogte en wateroverlast. Zo helpt de juiste bodembedekking om de aarde vochtiger te houden in periodes van droogte. Zorg dus dat je geen kale grond in je tuin hebt en bedek de bodem met planten. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de kat van de buren niet meer zo gemakkelijk in je tuin gaat graven.
Deze week worden via Facebook en Instagram iedere dag tips verspreid. Via de website van Weekvandegroenetuin.nl is ook makkelijk te zien welke groene acties er in jouw buurt worden gehouden.