Rijk van Nijmegen

'Dassen zitten ook opvang van asielzoekers dwars'

Gaan de dassen ook een asielzoekerscentrum tegenhouden?
Gaan de dassen ook een asielzoekerscentrum tegenhouden? © ANP
MALDEN - Bij de beoogde noodopvang voor achthonderd asielzoekers in de Gelderse gemeente Heumen zitten drie dassenburchten. Volgens de Stichting Das en Boom is daarom verboden om op die plek paviljoens en woonunits te bouwen, aangezien de das beschermd is en niet gedood, verjaagd of verstoord mag worden. De grote vraag is of de provincie de opvang van asielzoekers toch gaat gedogen.
De stichting Das en Boom gaat donderdag bij de provincie Gelderland vragen om de opvang van vluchtelingen in een weiland aan de Sint Jacobsweg te verbieden. Als er toch een ontheffing voor de crisisnoodopvang wordt gegeven, stapt de stichting naar de rechter, zegt voorzitter Jaap Dirkmaat.

Eeuwenoude dassenburchten

De dassenburchten in Heumen zijn volop in gebruik bij de dieren, zegt Dirkmaat. Een van de drie burchten is zelfs eeuwenoud. "Heumen bouwde vorige zomer nog twee dassentunnels onder een nabijgelegen doorgaande weg. Dan is het onvoorstelbaar dat de gemeente nu akkoord gaat met drukte door bewoning lawaai en af en aan rijdende vrachtwagens om de opvang te bevoorraden''.

Bal ligt bij gemeenteraad

Definitieve besluitvorming over de noodopvang aan de Sint Jacobsweg in Malden is aan de gemeenteraad van Heumen, die hier vanavond over vergadert. Bij instemming gaat de bouw in april van start. Het realiseren van de noodopvang locatie zal volgens de gemeente maximaal zes weken duren. Dat betekent dat in mei de eerste vluchtelingen in Malden kunnen worden verwacht. De vraag is of het zover komt. De locatie is niet door de gemeente gekozen, maar op initiatief van het COA Centraal Orgaan Opvang asielzoekers in samenspraak met de eigenaar van het weiland. Heumen is welwillend om vluchtelingen op te vangen en het college heeft daartoe al besloten.
'Dassen zitten ook opvang van asielzoekers dwars'
'Dassen zitten ook opvang van asielzoekers dwars' © ANP

Gemeente benadrukt: 'Het is tijdelijk'

De gemeente benadrukt meermaals dat het gaat om tijdelijke huisvesting waar vluchtelingen kunnen verblijven tijdens hun asielprocedure. Als er plek ontstaat in de al bestaande azc's kan het zijn dat de asielzoekers daar naartoe verhuizen. Als de asielzoekers een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen en daardoor statushouder worden, kunnen ze woonruimte krijgen in een Nederlandse gemeente. De noodopvanglocatie zal uiterlijk tot 1 december 2023 in gebruik zijn. Te lang volgens Das en Boom. "De dassen lopen over het weiland waar de woonunits moeten komen. Die halen hun voedsel hier vandaan. Dat is dan afgelopen en dat een hele periode lang. Te lang om jongen groot te brengen, te lang een territorium veilig te kunnen stellen. Dat is gewoon not done."