Arnhem en omstreken

Is Anouk een inspiratiebron voor vele andere vrouwen?

Anouk vindt het geen probleem om vieze handen te krijgen.
Anouk vindt het geen probleem om vieze handen te krijgen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Slechts een paar vrouwen volgen de MBO-opleiding autotechniek bij RijnIJssel onder wie Anouk Uylenbroeck. De twintigjarige student mag vandaag een rondleiding geven aan circa 80 basisschoolleerlingen, allemaal meisjes. Het is onderdeel van een landelijke campagne om jonge meiden te informeren over technisch onderwijs. "Je ziet nu weinig vrouwen in garages. Wel achter de balie, en daar is niks mis mee maar het kan allebei," vertelt Anouk.
Haar vader is haar inspiratiebron: "Ik heb cement gemaakt met mijn vader toen ik jong was." Nu wil Anouk automonteur worden en anderen inspireren. Ze vertelt enthousiast verder dat ze met plezier sleutelt aan auto's: "Het geeft een kick als je technisch iets oplost en je het soms beter weet dan een mannelijke student."
Vrouwen knallen in de techniek
Al jaren wordt er campagne gevoerd om meiden enthousiast te maken voor een baan in de techniek. Toch blijft het aantal vrouwen achter. Maar 16 procent in de technische sector is vrouw. Daarom worden er vandaag bij verschillende opleidingen introductiedagen voor meiden gehouden op deze zogenoemde "Girls'day".
Ook bij energiebedrijf Alliander in Duiven houden ze zo'n meidendag. Daar gaan ze aan de slag met een HoloLens. Daarmee kunnen ze op een veilige manier, in een virtual reality-omgeving werkzaamheden in een elektrisch station uitvoeren. In Arnhem is er ook van alles opgezet om de jonge meiden zo kennis te laten maken met techniek.
"Zo kunnen ze bij de opleiding softwaredevelopment een kleine game leren programmeren, bij bouwkunde een maquette bouwen en bij ons innovatielab gaan ze proberen met satéprikkers en een spekje als verbindingsmateriaal een zo hoog mogelijke toren te bouwen", vertelt docent Ellen Pluimers verbonden aan RijnIJssel.

Gaat het lukken om meer vrouwen in de techniek te krijgen?

"Het beeld van de techniek is toch nog steeds van vieze handen maken", zegt Pluimers. Volgens haar valt daar nog een wereld te winnen. "Binnen onze eigen school is zelfs maar acht procent van de techniekstudenten vrouw. Van de zorg hebben we een duidelijk beeld. We komen allemaal weleens in het ziekenhuis of bij de dokter, maar dat er techniek veel meer is dan een automonteur met zwarte handen dat zien we nog niet. Want ook het vak van die automonteur verandert met alle elektronica in auto's en steeds meer elektrische auto's."
Gaat het lukken meer meiden in de techniek te krijgen? Docent Ellen Pluimers is hoopvol: "Ik denk dat als ze hier een leuke ochtend hebben, ze dat misschien weer aan anderen vertellen. Dat dat zich op die manier als een olievlek verspreidt."