Liemers / Rijk van Nijmegen

Natuurgebied per direct dicht om roofvogel rust te gunnen

Met een beetje geluk legt de zeearend straks een ei in de Millingerwaard.
Met een beetje geluk legt de zeearend straks een ei in de Millingerwaard. © Staatsbosbeheer
MILLINGEN AAN DE RIJN - Staatsbosbeheer heeft een deel van het natuurgebied Millingerwaard langs de Waal bij Nijmegen afgesloten om een nestelend zeearendenpaar rust te geven. De bijzondere roofvogels zijn een nest aan het bouwen in een oud bos in het uiterwaardengebied.
De natuurbeheerder hoopt dat de afsluiting van het gebied voor voldoende rust zorgen om de zeearenden tot broeden te brengen, aldus boswachter Daan Meeuwissen.
De zeearend keerde in 2006 terug als broedvogel in Nederland. Sindsdien zitten er enkele paartjes in de Biesbosch, de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeergebied. Boven de uiterwaarden langs de Waal werden al enkele jaren zeearenden gezien, maar het is voor het eerst dat deze beschermde vogel nestelt in de Millingerwaard.

Hekwerk en borden geplaatst

Op sommige toegangsplekken is hekwerk geplaatst vertelt de boswachter op Radio Gelderland. "En we hebben verboden toegangsborden neergezet. Ook de visverenigingen zijn op de hoogte gesteld, zij kunnen niet vissen in de wateren in het gebied."
Er wordt in de broedperiode extra gehandhaafd, waarschuwt Meeuwissen. "We zijn zelf vaker aanwezig om te handhaven, maar we hopen natuurlijk dat dat niet nodig is. We gaan zelf niet het gebied in, want ook dat is verstoring. We willen niet het verkeerde voorbeeld geven."
Het is al jaren een wens van Meeuwissen en zijn collega's van Staatsbosbeheer om de zeearend in de Millingerwaard te krijgen. "Op iedere kaart van de herinrichting van de Millingerwaard stond de zeearend getekend, als doel. Als we die zouden krijgen, zou het geweldig zijn. Daar hoopten we heel erg op. En nu is het gelukt!"

Vliegende deuren

Zeearenden hebben een spanwijdte van meer dan 2 meter en worden daarom ook wel "vliegende deur" genoemd, zegt Meeuwissen. Ze houden van waterrijke gebieden, omdat ze vooral vis, watervogels en kleine zoogdieren eten. De roofvogels zijn honkvast. Als ze eenmaal ergens een nest hebben gebouwd keren ze daar steeds terug. Maar de vogels zijn ook erg gevoelig voor verstoringen. Dan slaan ze op de vlucht en staken hun broedpoging.
Het afgesloten gebied is met rood gemarkeerd.
Het afgesloten gebied is met rood gemarkeerd. © Staatsbosbeheer