Gelderse Vallei

Loslopende kangoeroe vermaakt zich prima op de Veluwe

Bij het zien van de kangoeroe wordt gevraagd contact op te nemen met de Dierenambulance.
Bij het zien van de kangoeroe wordt gevraagd contact op te nemen met de Dierenambulance. © Pixabay
EDE - De ontsnapte witte kangoeroe die al twee maanden in Ede rondloopt, laat zich niet makkelijk vangen. De politie en medewerkers van de Dierenambulance probeerden het dier in te rekenen, maar vooralsnog springt hij vrolijk rond. Vooral rond schemering is de kangoeroe te spotten.
De eerste melding van de ontsnapte witte kangoeroe kwam op 7 februari, vertelt Daniëlle Fränkel van Dierenambulance Gelderse Vallei op Radio Gelderland. "Daarna is hij een hele poos niet meer waargenomen. Tot afgelopen dinsdag."
Hij hoeft niet naar huis om te eten
Het exotische dier weet in leven te blijven in de Edese bossen, alsof het zijn natuurlijke habitat is. "Er is daar voldoende te vinden. Gras, wortels, van alles en nog wat. Hij hoeft dus niet naar huis om te eten", vertelt Fränkel. En ook de koude nachten zijn voor de kangoeroe geen probleem. "Misschien heeft hij wel een leegstaande schuur gevonden waar hij zich lekker kan verschansen."
De eigenaar heeft er wel het balen van. De kangoeroe woonde samen met een soortgenootje bij een particuliere hobbyist die de beesten op zijn eigen terrein hield, achter een raster. En dus is het de bedoeling dat de kangoeroe naar zijn woonplek terugkeert.

Verdovingspijltje wordt hem niet

Maar ondanks dat het dier genoeg opvalt met zijn spierwitte vacht en buitengewoon springvermogen, is het nog een behoorlijke uitdaging om hem te vangen. "Hij kan ontzettend hard lopen. Om hem met een verdovingsgeweer te schieten moet je op tien meter afstand staan, dat is niet te doen. En al zou je hem raken, dan loopt hij na de treffer nog gerust een kwartier door. Dan vind je hem misschien wel terug in de sloot of op de snelweg."

Verleiden met fruit

En dus proberen de medewerkers van de Dierenambulance hem in een kooi te krijgen. "We gaan voerplekken maken op locaties waar hij eerder is gezien en daar hangen we camera's op. Als hij vaker op dezelfde plek terugkeert, gaan we daar een grote kooi neerzetten met een op afstand bestuurbaar luik. Zit hij in die kooi, dan laten wij het luik zakken."
Om de kangoeroe zo ver te krijgen dat hij vrijwillig een kooi in loopt, maakt de Dierenambulance in samenwerking met de hondenzoekgroep gebruik van voedsel dat niet in de Edese natuur te vinden is. Fruit bijvoorbeeld.
De kangoeroe.
De kangoeroe. © Screenshot Instagram politie Ede