Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Provincie wil nieuwe wegen aanleggen, maar gaat het wel door?

Gedeputeerde Helga Witjes maakt zich grote zorgen over plannen kabinet.
Gedeputeerde Helga Witjes maakt zich grote zorgen over plannen kabinet. © Omroep Gelderland
De provincie Gelderland maakt zich grote zorgen nu er geld voor de aanleg van nieuwe wegen verschoven wordt naar onderhoud.
"Wij maken ons echt zorgen dat afspraken door het Rijk niet nagekomen gaan worden omdat er geld verschoven wordt naar onderhoud", zegt gedeputeerde Helga Witjes.
Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat liet pas weten dat vanwege de opgelopen kosten, tekort aan bouwmateriaal en de stikstofcrisis nieuwe plannen heel lastig uit te voeren zijn. Daarom wil het kabinet het geld inzetten op onderhoud.

'Niet weer ter discussie komen te staan'

Maar dat zien ze in Gelderland niet zitten. In een brief benadrukt de provincie dat het projecten zijn waar de regio al heel lang aandacht voor vraagt. "De A2 bij Deil, de A50 en de A1/A30 bijvoorbeeld. Allerlei projecten waar we al afspraken met het Rijk over hebben, we zijn bezorgd dat die weer ter discussie komen te staan", vertelt Witjes.
Onlangs verscheen een rapport Elke regio telt! waarin wordt geconcludeerd dat regio's buiten Den Haag worden achtergesteld. Of Witjes met dat rapport in het achterhoofd het geld voor de projecten zeker wil stellen? "Dat laat zien dat er minder geld naar de regio's gaat en dat is voor ons een extra motivatie om een duidelijk signaal af te geven: vergeet ons niet. Wij hebben die wegen echt nodig, ook om die 100.000 woningen te bouwen."
Donderdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de verschuiving van het geld.