Arnhem en omstreken

Dansende jongens gezocht: 'Het is niet alleen voor meisjes'

Onder begeleiding van dansmariekes van de Dwarsliggers proberen nieuwe leden danspasjes uit.
Onder begeleiding van dansmariekes van de Dwarsliggers proberen nieuwe leden danspasjes uit. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Carnavalsvereniging de Dwarsliggers uit Oosterbeek is op zoek naar jongens die willen dansen. De dansgardes bestaan nu alleen uit meisjes en jonge vrouwen en dat moet veranderen vindt de vereniging. De Dwarsliggers had daarom woensdagavond een open training in de hoop jongens binnen te halen.
In een grote hal in het gebouw van de carnavalsvereniging staan stoelen klaar voor de belangstellenden. Al dan niet onder begeleiding van ouders loopt een tiental meisjes en één jongen naar binnen. Als iedereen zit wordt de avond geopend door Verene Siep, die bij de vereniging in een dansgroep zit. "Het is één en al gezelligheid, het is gewoon superleuk om bij een garde te zitten en twee soorten dansen te mogen doen tijdens carnaval", zegt Siep. Na een korte introductie nodigt ze de kinderen uit om op het podium te gaan staan en de eerste pasjes te oefenen.
Wie wil er komen dansen?

Diversiteit

De dansgardes met hun zogeheten dansmariekes treden tijdens de carnavalsperiode bij zo'n beetje alle activiteiten van de vereniging op en horen echt bij carnaval. Nu wordt er gezocht naar jongens om de dansgroepen te versterken. "We zouden het heel leuk vinden als er mannen en jongens bij de dansgroepen komen. Voor de diversiteit en om te laten zien dat iedereen echt welkom is", vertelt Samantha Jansen van de Dwarsliggers. Het is nog even afwachten of de enige jongen die er vanavond is zich ook aanmeldt na afloop.

Taboe

Op de vraag waarom de dansmariekes alleen meisjes zijn zegt Samantha: "Ik denk dat er nog een taboe op zit. Ik denk dat er gedacht wordt dat dansen echt voor vrouwen en meiden is, maar dat is helemaal niet zo. En misschien kiezen jongens toch sneller voor voetbal en dat is heel jammer, want dansen is net zo leuk".
Dansende mannen zijn ook helemaal niet raar, weet Verene Siep. "In Duitsland zie je bij de gardes vooral veel mannen, dus het kan ook anders. Weet je, als je maar enthousiast ben, verder maakt het eigenlijk helemaal niets uit, vooral in de tijd van nu. Jongens en meisjes mogen gewoon doen wat ze willen", aldus Siep.
Aan het eind van de open training schrijft een aantal meisjes én die ene jongen zich in bij de Dwarsliggers. De eerste jongen is dus binnen. Gehoopt wordt dat anderen snel zullen volgen.