Stedendriehoek

Buschauffeur op non-actief na delen filmpje waarin agenten zich ongepast gedragen

De politie Oost-Nederland is in verlegenheid gebracht door een filmpje.
De politie Oost-Nederland is in verlegenheid gebracht door een filmpje. © TikTok @hippeuutzutphen
APELDOORN - De buschauffeur die beelden deelde op internet van agenten die zich in privétijd misdroegen, mag van vervoerder Arriva voorlopig niet achter het stuur. Een instelling die ijvert voor meer betrouwbaarheid binnen de politie wil dat de agenten, naar verluidt uit Zutphen, worden ontslagen.
De buschauffeur deelde een filmpje van agenten rond Frankrijk-Nederland (4-0) die ongezouten commentaar geven op mensen die ze buiten zien. "Dit is gewoon een Marokkaanse markt", is er te horen, net als "er staat er eentje met een bomgordel".

Geschokt

Controle Alt Delete, die ageert tegen onder meer etnisch profileren en buitenproportioneel geweld door politiemensen, is geschokt door de beelden die naar buiten kwamen. "We zijn blij met het filmpje, want dat laat zien wat zich onderling tussen agenten afspeelt. De korpsleiding heeft er terecht tegen opgetreden", zegt woordvoerder Jair Schalkwijk. "In het filmpje worden islamofobe uitspraken gedaan. Deze mensen moeten wat ons betreft uit hun ambt worden gezet."
De uitlatingen van de politiemensen tasten, vindt Schalkwijk, de 'legitimiteit' van de politie aan. "Je gaat twijfelen aan het vermogen van de politie om iedereen gelijk te behandelen."
Korpschef Janny Knol van de politie Oost-Nederland reageerde deze week op Linkedin: "Collega’s uit mijn eenheid waren in privétijd in Parijs en spraken zich zeer ongepast uit over wat zij om zich heen zagen. De uitlatingen die ze deden passen niet bij de politie die wij willen zijn. Het raakt mij dat we, ondanks alle incidenten die er al geweest zijn en de aandacht die we binnen de eenheid hebben voor diversiteit en inclusie, duidelijk nog een lange weg te gaan hebben."

Chauffeur krijgt hart onder de riem

De gevolgen voor de agenten en de chauffeur zijn onduidelijk; de agenten zijn 'buiten functie gesteld' en de maker van het filmpje heeft zijn account op Twitter verwijderd.
Vervoerder Arriva wil niet inhoudelijk reageren. Vrijdag meldt de vervoerder op vragen van Omroep Gelderland: "We hebben inmiddels passende maatregelen genomen. Welke maatregelen dit zijn, vinden wij een zaak tussen werkgever en werknemer en daar gaan we dus niet verder op in."
Controle Alt Delete is stellig. Schalkwijk: "De buschauffeur deed melding van discriminatie en racisme door politieagenten. De melding diende een groot maatschappelijk belang: een politie die iedereen gelijk behandelt. Arriva moet de chauffeur juist ondersteunen. Wij roepen Arriva op om dit besluit zo snel mogelijk terug te draaien."
Dit incident raakt de hele politie
Korpschef Janny Knol
Arriva is een dochteronderneming van Deutsche Bahn, legt hij uit. "Deutsche Bahn heeft een gedragscode waarin maatschappelijk verantwoordelijk handelen centraal staat. Recent zei de voorzitter van de Raad van Bestuur nog dat discriminatie niet thuishoort bij Deutsche Bahn.”
"Dit incident raakt", zegt korpschef Oost-Nederland Knol op Linkedin, "de hele politie en het vertrouwen wat mensen in ons hebben. Wij hebben een voorbeeldfunctie en die houdt niet op na diensttijd. Daarom betekent de keuze voor het werken bij de politie ook iets voor wat je in privétijd doet."
Bekijk de beelden:
'Wil je meer of minder? Minder! Minder!'