Arnhem en omstreken

Leo is 75 en werkt nog altijd

Leo is 75 maar werkt nog steeds als klusjesman
Leo is 75 maar werkt nog steeds als klusjesman © Omroep Gelderland
ARNHEM - Steeds meer Gelderse 65-plussers zijn actief op de arbeidsmarkt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in Gelderland meer dan 19 procent van de inwoners tussen 65 en 75 jaar werkt. Dat zijn meer dan 45.000 Gelderse ouderen. Leo Reens uit Arnhem is 75 en nog actief als klusjesman en vrijwilliger bij het Rode Kruis.
Reens is van mening dat iedere oudere de handen nog uit de mouwen kan steken: " Je bent wat ouder. Je hebt op een gegeven moment een bril nodig, een gehoorapparaat nodig. Die dingen zijn er, dus waarom zou je het jezelf moeilijk maken?".
Hij geeft het advies door te gaan zolang de gezondheid het aankan. "Zo kom je onder de mensen, daar word ik blij van." Daarnaast is Reens ook nog actief aan het daten: "Ik deed mee aan first dates (een televisieprogramma waarin vrijgezellen op een blind-date gaan, red.) en dat was ook een ervaring."
In de video zie je hoe Reens de handjes nog flink laat wapperen:
75 jarige Leo werkt gewoon door

Verdubbeling

In acht jaar tijd is het aantal werkende 65-plussers bijna verdubbeld. Dat komt deels door de vergrijzing, er komen simpelweg meer ouderen bij. Maar het komt ook doordat er relatief steeds meer mensen van boven de 65 aan de slag zijn gegaan. Zo was in 2013 in totaal 12,8 procent van de 65 tot 75 jarigen in Gelderland actief op de arbeidsmarkt, in 2021 lag dat percentage op 18,5 procent.

Gelderse ouderen op nummer drie

Er zijn maar twee provincies waar een nog groter deel van de 65-plussers aan het werk is. Het gaat om Flevoland (19 procent) en Utrecht (19,3 procent). Landelijk gezien is het aantal werkende ouderen in vijftien jaar tijd bijna verdrievoudigd.
Het UWV ziet ouderen die terugkeren op de arbeidsmarkt of doorwerken na hun pensioen steeds meer als één van de oplossingen om het grote personeelstekort tegen te gaan. Zo wijzen ze op de voordelen voor werkgevers, omdat er geen premies betaald hoeven te worden voor de WW en AOW.
Ook voor de werknemer zijn er voordelen. Zo heeft doorwerken geen gevolgen voor het opgebouwde aanvullende pensioen en heeft het extra inkomen geen gevolgen voor de hoogte van de AOW-uitkering.
Omroep Gelderland is de afgelopen maanden voor het nieuwe seizoen van I Love de Achterhoek ook in de wereld van de bijbaantjes voor 65-plussers gedoken. Met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht gaan Frans Miggelbrink en Willem te Molder op zoek naar wat je na je pensioen allemaal nog kan en móet doen! Aanstaande zaterdag, 1 april, start het nieuwe seizoen en is elke week te zien vanaf 17.20 uur. Aflevering terugkijken? Dat kan via gld.nl/gemist.