Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Wolf dwingt schapenhouders kudde grotendeels te verkopen

Schapenhouder Serge van der Zweep
Schapenhouder Serge van der Zweep © Omroep Gelderland
HETEREN - Na meerdere wolvenaanvallen kiezen Ellen en Serge van der Zweep uit Heteren eieren voor hun geld: hun schaapskudde gaat voor het grootste deel in de verkoop. Van de 400 dieren denkt Serge er nog 100 over te kunnen houden.
Vorige week werden in Renkum in totaal 21 van hun schapen doodgebeten. Daarnaast raakte een grote groep dieren gewond. Een hoog raster dat onder stroom staat, hield de wolf niet tegen.

Niet veilig

Serge heeft nu onvoldoende land waar zijn schapen veilig zijn voor het roofdier. De kudde verblijft nu in een weiland bij Renkum, maar in die omgeving is de wolf ook al gezien. Daarom is hij nu gedwongen driekwart van de dieren te verkopen.
Serge vertelt over de wolvenaanvallen:
'Oor is compleet afgebeten'
Ellen en Serge zijn overigens geen onbekenden in dit wereldje. Ze bedrijven het schapendrijven met bordercollies op topsportniveau en hebben diverse prijzen behaald. Daarnaast hebben de twee een evenementenbedrijf. Toch is het meer dan halveren van de kudde een enorme aderlating voor hun onderneming. "Een klein koppeltje dat ik bij huis kan houden dat kan nog wel", vertelt Serge. De rest gaat in de verkoop.

Een risico

Serge en Ellen vinden wolven prachtig. Ze hebben niks tegen de dieren, maar wolven die minder schuw zijn geworden en zich in het open weiland of zelfs in dorpen vertonen, vormen volgens hen wel een risico.
Dat zou volgens Serge wel moeten worden aangepakt. "Ik weet dat ze in Zweden en Frankrijk de wolven beheren. De dieren die in weilanden komen die schieten ze en diegene die bij mensen in de buurt komen die schieten ze ook", aldus Serge. Hij denkt dat wolven slimme dieren zijn die snel leren. Als ze weten dat ze tamelijk ongestoord ergens kunnen komen, zullen ze dit ook vaker doen.
Inmiddels heeft de BBB in Provinciale Staten een spoeddebat aangevraagd. De Gelderse fractie maakt zich zorgen om 'probleemwolven' die schapen aanvallen. "Het gaat echt te ver nu. We zijn bang dat het snel escaleert", sprak fractievoorzitter Rik Loeters.