Rijk van Nijmegen

Tot 7 jaar cel voor drugsbezorgdienst met duizenden klanten

De ontmanteling van het drugslab in Nijmegen
De ontmanteling van het drugslab in Nijmegen © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Zeven mannen uit Nijmegen en Wijchen zijn woensdag tot cel- en taakstraffen veroordeeld vanwege drugscriminaliteit.
Volgens de rechtbank runden de zeven een criminele organisatie die in Nijmegen en omgeving diende als drugsbezorgdienst. Het gaat om vijf Nijmegenaren van 23, 24, 27, 33 en 55 jaar en twee mannen uit Wijchen van 35 en 36 jaar.

Toegang tot dealtelefoon

De politie hield mensen aan die via WhatsApp contact hadden met de mannen. Een Nijmeegse dealer van 23 had zijn telefoon uitgeleend aan een andere man en die werd opgepakt. Zo kreeg de politie toegang tot een groot aantal gesprekken in de dealtelefoon.
Op 2 november 2021 deed de politie een inval in verschillende woningen en opslagboxen in Nijmegen en omgeving. Hierbij trof ze grote hoeveelheden drugs, een drugslaboratorium, (vuur)wapens en contant geld aan.
De organisatie beschikte over een eigen drugslab in een woning in Nijmegen en over verschillende deallijnen waarop 24 uur per dag, 7 dagen per week nagenoeg alle denkbare soorten (verdovende) middelen konden worden besteld.

Leider krijgt 7 jaar cel

Een 34-jarige Nijmegenaar kreeg de zwaarste straf: 7 jaar cel. Hij was de leider van de organisatie en was bovendien medeverantwoordelijk voor het drugslaboratorium en de grote hoeveelheden aangetroffen drugs. Ook verhandelde hij drugs en had wapens in zijn bezit,
Vier anderen kregen respectievelijk vijf en drie jaar cel. Een 35-jarige Wijchenaar en een 24-jarige Nijmegenaar kregen 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 18 maanden. De rechtbank oordeelt dat misbruik is gemaakt van de kwetsbare positie van deze mannen. Ze sloegen drugs op in hun woning voor de 23-jarige dealer.

Ook vrouw veroordeeld

Naast de zeven mannen is een 67-jarige vrouw uit Nijmegen veroordeeld. Ze was niet betrokken bij het vervaardigen van de drugs, maar wist wel dat de drugs en het drugslaboratorium zich in haar woning bevonden en deed daar vervolgens niets aan.
De officier wil dat de mannen, behalve de genoemde 35-jarige en 24-jarige man, het door hen met de drugshandel verdiende geld terugbetalen aan de Staat. In totaal gaat dat om ruim 1 miljoen euro. Deze zaak behandelt de rechtbank op een later moment.

Sms-bom aan klanten

Toen de politie het netwerk oprolde, stuurde ze een sms-bom aan ruim 3500 telefoonnummers van klanten van de drugsdealers. De klanten werd aangeraden hulp te zoeken voor hun verslaving.
“We zijn best geschrokken van wat we in de telefoons zagen. Drugsgebruik is niet onschuldig, dat blijkt wel. We zien schrijnende verhalen. Mensen die hun laatste euro’s gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan, en een vrouw smeekt zelfs bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man", gaf teamchef Lonneke Hordijk toen aan.