Rivierengebied / Noord-Veluwe

Als ook Ermelo koopzondag heeft, hoe succesvol is de koopavond dan nog?

Een drukke winkelstraat in Arnhem.
Een drukke winkelstraat in Arnhem. © ANP
ZALTBOMMEL - In steeds meer gemeenten mogen de winkels open op zondag. Ermelo heeft zich dit weekend geschaard onder de vele plaatsen waar je op zondag naar de winkel kunt, overigens voor boodschappen. De zondag heeft de koopavond op donderdag en vrijdag ingehaald, in steeds meer plaatsen blijven winkels 's avonds op koopavond dicht.
Het begint op te vallen, zegt retaildeskundige Paul Moers. "Als een steeds kleiner deel van de winkels op koopavond open is, dan heeft die ook geen nut meer. Dan haken mensen af."
In Zaltbommel bepalen de winkeliers of ze vrijdagavond open zijn en hoelang, zegt binnenstadmanager Martin Groeneveld. "We hebben begin dit jaar een poll gehouden onder de winkeliers over wat ze met koopavond willen. Ze willen het houden zoals het nu is."
De koopzondag heeft de koopavond ingehaald, vindt Moers: "We komen tegenwoordig door de files weer later thuis van ons werk. Dan willen we we nog snel even wat eten en voor je het weet is het 20.00 uur. Dan ga je niet nog even gezellig de stad in."
Koopavond kwam op in een tijd dat er nog geen internet was
Paul te Grotenhuis, INretail
De koopavond wordt anders beleefd, legt Paul te Grotenhuis van INretail uit. Deze vereniging behartigt de belangen van duizenden non-foodwinkels. Te Grotenhuis: "De koopavond kwam op in een tijd dat er nog geen internet was en er ook nog geen koopzondagen waren."
Ondernemers moeten afwegen op welke momenten ze open zijn, onder meer bij de planning van het personeel, vindt de woordvoerder van INretail: "Dan kies je voor de vrijdag, zaterdag en zondag. Niet voor de drie klanten tijdens de koopavond."

'Publiek ziet op Google of winkel open of dicht is'

Moeten winkeliers de koopavond overeind houden? "Overleg met de andere winkels in de straat en met de winkeliersvereniging", zegt Te Grotenhuis. Hij wil niet met de beschuldigende vinger naar het winkelende publiek wijzen. "Als je niet meer weet of de winkel na 18.00 uur nog open is, dan kijk je even op het internet. Elke winkel vermeldt de openingstijden."
Zegt ook Groeneveld in Zaltbommel: "Zeven van de tien winkels zijn op vrijdagavond open. De één gaat om 21.00 uur dicht, de ander om 20.00 uur en weer een ander om 18.00 uur al. En het publiek weet dat. Je kijkt even op Google of een winkel open is en je weet het."
Doetinchem heeft net als Zaltbommel koopavond op vrijdag. De winkelier moet zelf bepalen of hij open wil, vindt binnenstadmanager Jos Tiemessen. "Die moet de afweging maken of de opbrengsten van een koopavond de kosten van het open zijn waard zijn."
Vrijdag wordt hier steeds meer een uitgaansavond
Binnenstadmanager Doetinchem Jos Tiemessen
Winkels mogen in ons land op werkdagen en zaterdag open zijn tussen 6.00 en 22.00 uur. Tiemessen: "Als je rijen voor de winkel hebt, dan zou je gek zijn als je dan niet open bent. Maar het winkelgedrag verschuift wel. Steeds meer mensen combineren een bezoek aan de stad met een hapje en een drankje op het terras. Vrijdag wordt hier steeds meer een uitgaansavond."
Harde cijfers heeft Tiemessen overigens niet. "Wij hebben met het Graafschap College wel eens een onderzoek gedaan. We vroegen of koopavond moest worden afgeschaft. Kreeg je als antwoord: prima. Maar bij vijf vragen verderop 'hoe vaak bezoekt u de koopavond?' kreeg je als antwoord: nooit."
Is het verdwijnen van koopavond eigenlijk slecht? Niet in Zutphen, zei binnenstadmanager Remco Feith kortgeleden tegen dagblad de Stentor. "Dit is een stap vooruit in de ontwikkeling van de stad. Je ziet dat er langzaamaan een verschuiving is geweest bij bezoekers van koopavond naar koopzondag. Tien jaar geleden moesten we nog van alles doen om draagvlak voor die koopzondag te krijgen. Nu is die dag niet meer weg te denken.’’