Arnhem en omstreken

Gedeputeerde baalt van intrekkingsverzoeken milieugroep: 'Vervelend en eigenlijk niet goed'

Peter Drenth noemt intrekkingsverzoeken vervelend
Peter Drenth noemt intrekkingsverzoeken vervelend © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gedeputeerde Peter Drenth noemt de intrekkingsverzoeken van milieugroep Mobilisation for the Environment, de organisatie van Nijmegenaar Johan Vollenbroek, vervelend. “Het MOB vindt dat het Rijk sneller moet gaan lopen met stikstofmaatregelen, maar dit raakt niet de overheid, maar juist individuele boeren. Dat vind ik vervelend en eigenlijk ook niet goed.”
NRC publiceerde woensdag dat het MOB in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel eist dat de vergunningen van veertig veehouderijen worden ingetrokken omdat ze te veel schade aan de natuur opleveren. Weigert de provincie, dan stapt de organisatie naar de rechtbank.
Drenth wil de verzoeken ondanks dat hij ze vervelend vindt nog niet van tafel schuiven. “We hebben ze net binnen en we moeten bekijken om welke mensen het gaat en om welke gebieden. Het is hier de gebruikelijke route dat we zulke verzoeken eerst zorgvuldig bekijken en op de inhoud beoordelen en pas dan een besluit nemen."

'Het gaat te traag'

Volgens het MOB gaat de aanpak van het kabinet, om piekbelasters uit te kopen, niet ver genoeg en gaat het te traag.
Bij de provincie Gelderland hebben zich boeren gemeld die willen stoppen en staat er geld op de bank. “Dat het te traag gaat, dat klopt. Daar zitten we precies op dezelfde lijn als Johan Vollenbroek. Er moet vaart worden gemaakt, maar dan moet eerst het staatssteunprobleem met Brussel worden opgelost. Dat kan mij niet snel genoeg opgelost zijn”, aldus Drenth.
“We zijn echt wel bezig, maar ik zou best wat extra stappen willen zetten, alleen ben ik op dit moment met handen en voeten gebonden.”