Arnhem en omstreken

Heel veel nieuwe Statenleden, maar commissaris Berends heeft er vertrouwen in

Commissaris van de Koning John Berends
Commissaris van de Koning John Berends © Omroep Gelderland
ARNHEM - Veel Statenleden die sowieso zouden stoppen en een monsterzege van de BBB. Daardoor is ruim 60 procent van de Gelderse Statenleden vervangen.
Maar liefst 36 van de 55 Statenleden zijn nieuw, alle Statenleden werden woensdag geïnstalleerd voor de komende vier jaar. "Er verdwijnt veel ervaring, er gaat ook wel kennis en kunde weg. Maar de nieuwe Statenleden worden ook wel voorzien van cursussen en informatie om ze goed aan de start te krijgen. Ik heb er echt alle vertrouwen in dat het wel goedkomt", zegt commissaris van de Koning John Berends.

'Had zelf wel halfjaar tot jaar nodig'

Berends werd ruim vier jaar geleden de nieuwe commissaris. "Als ik naar mijzelf kijk, had ik toch echt wel een halfjaar tot een jaar nodig om alles te leren kennen. Maar wat ik veel belangrijker vind is dat het geluid van buiten weer naar binnenkomt. Niet te veel lezen, maar vooral naar buitengaan en dat geluid weer naar binnenbrengen."
Voor de nieuwe Statenleden wordt het geen rustig begin: er staan belangrijke dossiers op de agenda. Voor 1 juli moet de provincie reageren op de stikstofaanpak van minister Van der Wal. "Dat wordt hard werken. Daar heb ik de Statenleden net ook voor gewaarschuwd. Dompel jezelf niet te veel onder, zorg voor jezelf en voor je familie en vrienden. Politiek werkt soms wat verslavend en dat moeten we niet willen", aldus Berends.