Rijk van Nijmegen

Toch onderzoek naar gravende dassen bij snelweg

Dassen graven burcht bij snelweg
Dassen graven burcht bij snelweg © PBarlowArt via Pixabay
HERNEN - Rijkswaterstaat controleert deze week de A50 bij Hernen (gemeente Wijchen) vanwege de dassen. Onder de snelweg hebben de dieren gigantische burchten gegraven. Een specialistisch team gaat kijken in hoeverre de burchten effect heeft op onder andere de technische staat van de weg, meldt Rijkswaterstaat woensdag.
Vorige week werd bekend dat de dassen de burchten hadden gegraven. Stichting Das&Boom gaf toen bij Omroep Gelderland aan dat zij het onverantwoord vond dat Rijkswaterstaat geen maatregelen nam.
Tegenover Omroep Gelderland zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat vorige week dat bij hen niet iets bekend is over eventuele activiteiten van dassen bij rijkswegen in Gelderland. "Rijkswaterstaat heeft een onderhoudsaannemer die hierop toeziet", legt de woordvoerder uit. "Zij hebben ecologen in dienst die de situatie beoordelen.
Volgens Jaap Dirkmaat van Das&Boom is de situatie bij de snelweg wel ernstig. Volgens Jaap Dirkmaat zitten de burchten onder de A50 er al heel lang en graven de dassen nog steeds heel veel zand uit. "Het kan niet anders dat dat instabiliteit veroorzaakt."

'Verkeersveiligheid nog niet in gevaar'

Rijkswaterstaat besluit nu, nog geen week later, dat er toch gecontroleerd gaat worden. Volgens een woordvoerder brengt de burcht de verkeersveiligheid op de A50 vooralsnog niet in gevaar. Ook bij andere wegen waar dassenburchten zijn, is het volgens Rijkswaterstaat vooralsnog veilig.
Het is niet bekend hoeveel dassenburchten er bij snelwegen zijn.