Arnhem en omstreken

Arnhem mag huizen bouwen in uiterwaarden

Een impressie van de nieuwbouw in het gebied
Een impressie van de nieuwbouw in het gebied © De Zwarte Hond
ARNHEM - Arnhem mag maximaal 430 woningen gaan bouwen in de uiterwaarden van de Nederrijn. Bezwaren tegen de voorgenomen woningbouw in dat gebied zijn door de Raad van State (RvS) ongegrond verklaard.
Omdat de huizen worden gebouwd in de uiterwaarden van Stadsblokken-Meinerswijk, is er met extra zorg gekeken naar de waterkwaliteit. Zo werd er gekeken of er bij extreem hoge waterstanden nog wel genoeg waterveiligheid was. Dat huizen dus niet vol kunnen lopen met water. Die beoordeling kostte veel tijd.
Maar ook die risico's blijken aanvaardbaar, legt een woordvoerder van de RvS uit. Die baseert zich daarbij op adviezen van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak. "Daar hebben we wel drie zittingen voor nodig gehad. Dat was ook in de tijd dat de wateroverlast in Limburg speelde."
Daarmee lijkt niets de ontwikkeling van natuur, recreatie, cultuur en ongeveer 430 woningen, meer in de weg te staan in dit jarenlang slepende en politiek gevoelige dossier. Al in 2015 viel het college op de kwestie en een jaar later spraken de burgers zich in een referendum uit voor de plannen. Wat volgde was een jarenlang juridisch getouwtrek waar nu dus in elk geval een voorlopig einde aan lijkt te komen.

Actiegroepen teleurgesteld

De actiegroepen die het bezwaar maakten laten weten teleurgesteld te zijn door de uitspraak, maar deze wel te accepteren. "Wij vinden het bouwen van woningen in de uiterwaarden in tijden van een klimaatcrisis onverstandig. Die ruimte is hard nodig voor het opvangen van toekomstig hoogwater", blijft hun standpunt.
Hoe snel de schop uiteindelijk precies de grond in kan, is de vraag. Een volgende stap in het proces is het verlenen van de omgevingsvergunning, laat de gemeente weten.