Gelderland

'Trots' en 'vereerd': deze vier Statenleden kregen een lintje bij hun afscheid

Marilyn A-Kum krijgt een lintje van John Berends.
Marilyn A-Kum krijgt een lintje van John Berends. © Provincie Gelderland
ARNHEM - Vier Statenleden hebben dinsdag bij hun afscheid een lintje gekregen. Dat kregen ze voor hun jarenlange inzet in de politiek. Het gaat om VVD’ers Frederik Peters en René Westra, Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren en Marilyn A-Kum van de PvdA.
"Het is een geweldige onderscheiding, ik ben heel trots", reageert A-Kum. Ze droeg haar lintje op aan haar moeder. "Die zou vandaag jarig zijn geweest, maar is helaas niet meer bij ons. Ik vind het gepast om hier een ode aan haar te brengen."
Ook sprak ze de ‘Witte Staten’ toe en riep op tot meer diversiteit. Ook Luuk van der Veer kreeg een lintje, hij was liefst zestien jaar Statenlid. "Je hebt er eigenhandig voor gezorgd dat de Partij voor de Dieren niet meer weg te denken is uit de provincie", sprak John Berends, de commissaris van de Koning, hem toe.

Lintje, afscheid en toch weer terug?

Ook VVD'er Peters zegt vereerd te zijn. "Dat is best bijzonder, met een lintje. En dat mijn gezin hier is, dat raakt me echt."
Zijn partijgenoot René Westra wil graag nog een derde periode in, maar valt op dit moment buiten de boot. Als de VVD in de coalitie komt en uit de huidige fractie een gedeputeerde levert, komt Westra weer de Staten in.
In totaal namen 36 Statenleden dinsdag afscheid, dat aantal is ongekend groot. De helft van de Statenleden (28) zou sowieso stoppen, de monsterzege van de BBB deed de rest. De nieuwe Statenleden worden woensdag geïnstalleerd.