Arnhem en omstreken

De wolf blijft beschermd, in ieder geval voorlopig

Ellen van der Zweep wordt moedeloos van de ellende.
Ellen van der Zweep wordt moedeloos van de ellende. © Omroep Gelderland
RENKUM - Minister Piet Adema van Landbouw en Natuur sluit niet uit dat er op den duur iets gedaan wordt aan de beschermde status van de wolf. Maar hij wil eerst de uitkomst van een brede maatschappelijke discussie afwachten.
Adema verving dinsdag collegaminister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), die de wolf in haar portefeuille heeft, tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. BBB-leider Caroline van der Plas wilde weten of er na de 'slachting' onder schapen in Renkum iets kan worden gedaan aan de 'superbeschermde status' van de wolf.
Volgens minister Adema is het 'juist in een land dat zo druk is als Nederland' gepast dat er een discussie komt over het inheemse dier, dat bezig is aan een comeback. Na afloop zal worden bekeken of er aanleiding is om de status van het dier aan te passen, meldt de NOS. Door de beschermde status mag de wolf niet worden afgeschoten.
Adema zei dat hij de beelden van de gedode schapen in Renkum 'echt verschrikkelijk' vindt. Hij leeft mee met de eigenaren. "Want het is natuurlijk verschrikkelijk als je 's morgens bij je vee komt en je treft dat aan."

Minister: Europese regels

De minister zei ook dat de Europese regels nu eenmaal voorschrijven dat de wolf een beschermde status heeft en dat Nederland zich daar aan zal houden. De overheid verstrekt wel subsidie voor 'wolfwerende maatregelen', zoals hekken en rasters.
Ellen van der Zweep van de aangevallen kudde in Renkum zei eerder "net deze week volgens alle richtlijnen een wolfwerend raster" geïnstalleerd te hebben. "Op de juiste hoogte en met stroom erop. Dat heeft ons 12.000 euro gekost en we moeten nog maar zien of een deel terugkrijgen in de vorm van subsidie. Tot nu toe hebben we van de provincie Gelderland nog niets gekregen."
Adema benadrukte in het Vragenuur dat de wolf een schuw dier is, dat eigenlijk nooit mensen aanvalt. Hij wil nog niet op de uitkomst van het maatschappelijke debat vooruitlopen. "Laten we eerst kijken wat de samenleving wil met de wolf en op basis daarvan keuzes maken."
Zijn collega Van der Wal heeft inmiddels opdracht gegeven aan de Raad voor Dierenaangelegenheden om de 'brede maatschappelijke dialoog' op te zetten.

'Bloedbad op bloedbad'

Zij zei in november al dat het een ingewikkeld probleem is 'met veel dilemma's en botsende belangen'. Voorstanders vinden het een verrijking dat de wolf terugkeert in Nederland en dat het aantal wolven stijgt. Anderen vrezen voor de veiligheid van hun vee en huisdieren.
Van der Plas kreeg in de Tweede Kamer vandaag steun van onder anderen SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Hij wees erop dat de lammerentijd eraan komt. Hij vreest voor "bloedbad op bloedbad" en vindt dat er vandaag nog moet worden opgetreden.
Daartegenover stond bijvoorbeeld Laura Bromet van GroenLinks, die zei dat er jaarlijks 665.000 schapen worden gedood door mensen. Ze vroeg zich af of de minister daar net zo emotioneel over was.