Arnhem en omstreken

Anna (17) heeft een hobby die vooral populair is bij gepensioneerde mannen

Jan Lourens en Anna Knijff van Modelbouwvereniging Arnhem
Jan Lourens en Anna Knijff van Modelbouwvereniging Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een 17-jarig meisje dat bij een modelspoorclub tussen de gepensioneerde mannen aan treintjes en bijbehorend decor zit te werken. Het klinkt bijna onwaarschijnlijk, maar bij Modelbouwvereniging Arnhem is dit wel het geval. Anna Knijff gaat wekelijks met veel plezier naar de club waar ze veruit de jongste is in een groep met een gemiddelde leeftijd van 66.
De modelspoorclub is te vinden in een aantal kamers boven een bedrijf aan de Industriestraat. Dat de vereniging ruimte te kort komt is meteen duidelijk, want overal staan tafels vol met landschappen waar treinen doorheen rijden. Het jongste vrouwelijke lid helpt mee om de rails te testen.
"Wat ik er allemaal zo mooi aan vind is dat het de fantasie is van iedereen in de club. Je ziet de treintjes rijden en alles is van de werkelijkheid een beetje in de fantasie gestopt", vertelt Anna. Ze kwam al een tijd mee met haar vader, die ook lid is van de club, en nu is ze bijna een jaar lid.
Anna vertelt over haar passie:
Zij is er al vroeg bij
Het oudste lid van de modelspoorclub is boven de 90. Daarna komt Jan Lourens met 83 jaar, lid sinds 2006. Hij houdt zich vooral bezig met techniek. "Ik vind het leuk om schakelingen te bedenken en te maken. Die bomen, dorpen en treintjes dat doet me niet zo veel. Ik vind het wel leuk hoor, maar ik doe liever de techniek", vertelt Jan.
Hij moet vaak onder tafels kruipen, en dat valt hem steeds zwaarder. Hij vindt het leuk dat er een jong vrouwelijk lid is en zou graag zien dat er meer komen, maar hij denkt dat het vooral een hobby voor mannen blijft.

Ledenstop

Waar veel Gelderse modelspoorclubs moeite hebben om het hoofd boven water te houden gaat het heel goed met de Modelbouwvereniging Arnhem. De club heeft nu 52 leden.
"We hebben op dit moment zelfs een ledenstop", zegt voorzitter Jitse Kaspers. "We hebben geen ruimte voor meer bouwers. En het is wel de bedoeling dat iedereen kan doen waarvoor hij hier komt. Het moet geen café worden." Ondanks een jong lid is de vergrijzing ook bij de club in Arnhem wel een ding. "De gemiddelde leeftijd is zelfs 66", gaat hij verder.
De meeste spoormodelverenigingen huren een ruimte bij een bedrijf of een andere vereniging. Maar de huur en de energiekosten moeten in sommige gevallen door nog geen twintig leden worden opgebracht. Vaak worden de kosten daardoor te hoog en moet er naar goedkopere alternatieven worden gezocht.
Maar bij de modelspoorliefhebbers is Arnhem speelt dat niet. Kaspers: "Wij zouden graag nog meer ruimte willen huren. Dan kunnen we nog verder uitbreiden. Met het ledenaantal dat we hebben kunnen we dat opbrengen, en de ruimte die we hier in Arnhem hebben is ook nog redelijk energiezuinig ingericht met ledverlichting."