Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Deze kinderen kregen kostbare voorwerpen mee in hun graf

WIJCHEN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse musea, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag bekijkt Ridder René grafgiften uit een Merovingisch grafveld in Wijchen, waar ook kinderen zijn begraven.
Veel mensen kennen Wijchen nu alleen nog maar als doorkomstplaats op de tweede dag van de Nijmeegse 4Daagse, maar in de vroege middeleeuwen was het dorp een plek van groot strategisch belang en een centrum van macht voor de hele regio. Dat blijkt wel uit de vondst van een van de grootste Merovingische grafvelden van Nederland.

Germaanse krijgers

De Merovingers, of Franken, waren Germaanse krijgers die door de Romeinen werden ingehuurd om de noordgrens van het Romeinse rijk, de Limes, te bewaken. Als het Romeinse Rijk in 476 ten onder gaat, stichten de Franken het Merovingische Rijk en ontwikkelt Wijchen zich tot een noordelijk steunpunt van dat rijk.
De Franken hebben andere gebruiken rondom de dood dan de Romeinen. Ze cremeren hun doden niet, zoals de Romeinen dat deden, maar ze begraven ze liggend op hun rug in een kist. Ook geven ze giften mee in het graf. Rond circa 450 na Christus worden in het centrum van Wijchen de eerste Franken begraven en dat gaat door tot het jaar 735. Daarna wordt de begraafplaats verlaten.
De Franken gaven hun doden kostbare grafgiften mee
De Franken gaven hun doden kostbare grafgiften mee © Omroep Gelderland

Rijk en machtig

Zo'n 1300 jaar later ontdekken archeologen hier 309 lijkgraven en 37 crematiegraven uit de Merovingische tijd. Ze vinden ook kostbare grafgiften, waaruit we kunnen concluderen dat de vroeg middeleeuwse inwoners van Wijchen rijk en machtig waren. Ze gaven hun doden wapens mee en riemgespen, gordelbeslag, kledingspelden, munten en prachtige sieraden van goud, zilver en edelstenen uit Noord-Frankrijk, Zuid-Duitsland, Scandinavië en zelfs India.
Zilveren ring ingelegd met almadijn
Zilveren ring ingelegd met almadijn © Omroep Gelderland
Behalve volwassen mannen en vrouwen zijn er ook kinderen begraven, en ook zij krijgen bijgiften mee. Zoals een prachtig gekleurd kralensnoer, dat is gevonden in het graf van een jong meisje. Zij krijgt naast het kralensnoer ook twee fibulae (kledingspelden) en een zilveren ring met almandijn, een rode steen uit India. Het kralensnoer is te bewonderen in Museum Kasteel Wijchen.
Ridder René bekijkt de grafgiften van twee kindergraven:
Prachtige schatten in Wijchens grafveld
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.