Rivierengebied

Bert dacht te genieten van zijn oude dag, maar gaat nu de politiek in

Bert Heideveld uit Kerk-Avezaath
Bert Heideveld uit Kerk-Avezaath © Omroep Gelderland
KERK AVEZAATH - Vijftiende op de lijst bij de BBB. Bert Heideveld uit Kerk-Avezaath had een paar weken terug niet gedacht dat hij daarmee het provinciehuis in zou komen, maar de gepensioneerde docent economie maakte vandaag toch echt de tocht naar Arnhem om zich als heus statenlid te laten installeren.
Het zijn 36 nieuwelingen vandaag en Heideveld is er samen met zijn dertien partijgenoten van de BBB één van. De partij behaalde tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in totaal 14 zetels en omdat er twee kandidaten hoger op de lijst wegvielen, komen nu ook de nummer 15 (Bert Heideveld) en 16 (Corstiaan van Alphen) de fractie in. Het was tot twee dagen voor de installatie onduidelijk of het op tijd geregeld zou zijn. "Dat was nog wel even spannend. Er komt veel papierwerk bij kijken, maar we zijn inmiddels gebeld dat het rond is."
Heideveld over werken na pensioen:
Dat de 67-jarige nieuwkomer in de politiek niet direct had gerekend op een zetel in het provinciehuis blijkt wel uit zijn voorspelling voor de partij bij de verkiezingen. "Ik had gedacht dat we op zes tot acht zetels uit zouden komen." Toch is hij blij dat hij weer wat kan doen. "Ik heb altijd wel een beetje die onrust in me, ik wil maatschappelijk nog wel iets doen. Sommigen mensen denken dan bij pensioen, lekker tijd voor je zelf, maar dan denk ik: wat draag ik nu nog bij aan de maatschappij dan?" Zijn omgeving was er ook niet helemaal op voorbereid. "Mijn vrouw moet er nog wel even aan wennen, want zij gaat ook stoppen met werken in oktober. Maar aan de andere kant, om nou de hele dag alleen maar bij elkaar te gaan zitten, dat is ook niks."

Maatschappelijk steentje bijdragen

Heideveld vindt het ook een eer dat hij juist in deze tijd nog zijn maatschappelijke steentje kan bijdragen. "Het is toch een beetje een kentering. Er gebeurt wel iets. Als we dit over vijf jaar terugzien, nu met de kiezer die zo duidelijk gesproken heeft, dan is dat wel iets waar in de geschiedenisboeken over geschreven wordt." Toch vindt Heideveld het wel een spannende verandering. "Meer dan de helft gaat weg. Daar gaat ook wel een hele hoop kennis verloren die in vier jaar is opgebouwd." Als voormalig leraar in het basisonderwijs en vervolgens ook nog 20 jaar in het voortgezet onderwijs, lijkt het logisch dat het onderwijs in zijn BBB-portefeuille komt. "Er is nog niets over besloten, maar het zit er wel in dat dit mijn kant op gaat komen."