Arnhem en omstreken
'Bedwing de bling' en meer budgettips van de Skere Student

ARNHEM - Door jongeren al vroeg te leren hoe ze om moeten gaan met geld, kunnen schulden en geldproblemen in de toekomst vaak voorkomen worden. Dat is het idee achter de Week van het Geld.
Op het Rijn IJssel College in Arnhem worden daarom gastlessen verzorgd door onder andere influencer Emma Mouthaan, misschien wel bekender als de Skere Student.
Het thema Bedwing de bling gaat over de financiële verleidingen ('bling') die jongeren tegenkomen. Zij zien bijvoorbeeld via sociale media mooie spullen en een dure levensstijl voorbijkomen. Vaak zijn die plaatjes echter niet het echte leven, of is er in werkelijkheid maar weinig van waar. Op hetzelfde moment zien kinderen dat hun ouders, of mensen om hen heen, juist veel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Tijdens de Week van het Geld krijgen jongeren mee wanneer het nodig is om een verstandige en veilige keuze te maken als het op geldzaken aankomt.
Skere Student geeft budgettips
Tips van de Skere Student
De Skere Student heeft onder andere de volgende tips om je geld in de gaten te houden.
1. Zorg voor inzicht
Zorg dat je weet hoeveel geld er in- en uitgaat. Maak een overzicht van het geld dat je ontvangt van je ouders, baantje(s) en studiefinanciering. Maak ook een lijst van al je uitgaven, zoals huur, boeken, kleding en uitgaan. Handig is om oude uitgaven erbij te halen, zodat je geen inkomsten of kosten vergeet.
2. Bepaal je budget
Als je weet hoeveel geld je hebt en hoeveel je uitgeeft, kun je bepalen hoeveel geld je wil uitgeven aan elke kostenpost. Als je wilt, besparen is het het nuttigst om als eerste aan de slag te gaan met je grootste kostenposten. Daar zit immers de meeste ruimte om geld te besparen.
3. Stel doelen op
Als je doelen bedenkt, is het makkelijker om daar naartoe te werken. Wil je bijvoorbeeld op vakantie, een nieuwe fiets of juist sparen, met een duidelijk doel, dan weet je welke stappen je moet zetten.
4. Maak een plan
Als je weet wat je doelen zijn, kun je een plan maken om die doelen te bereiken. In grote lijnen zijn er twee knoppen waaraan je kunt draaien als je ergens geld voor nodig hebt: meer inkomen of minder uitgaven. Beide zorgen ervoor dat je meer geld overhoudt, dat je vervolgens weer kunt gebruiken om je financiële doelen te bereiken.
5. Actie ondernemen
Het is belangrijk om je aan je plan te houden en regelmatig te controleren of je nog op koers ligt om je doelen te bereiken. Check bijvoorbeeld iedere maand even hoe je ervoor staat. Mocht het even niet lukken, geef dan niet op: er volgt gewoon weer een nieuwe maand.