Rivierengebied

Tweetal declareerde voor 140.000 euro aan nepfacturen

Tweetal declareerde voor 140.000 euro aan nepfacturen
Tweetal declareerde voor 140.000 euro aan nepfacturen © Pexels
TIEL - Twee mannen (43 en 46) uit Tiel krijgen een taakstraf van 240 uur voor het oplichten van de gemeenten Tiel en Culemborg. Ook zijn ze veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden.
De 43-jarige man werkte tot eind 2019 bij de gemeente Tiel en daarna bij de gemeente Culemborg. Als ambtenaar had hij leiding over verschillende projecten en beheerde hij daarvoor de budgetten. Hij stelde samen met de 46-jarige man valse facturen op. Die man leverde de valse factuurnummers, bedrijfsgegevens en bankrekeningnummers.
De ambtenaar diende de nepfacturen vervolgens in bij de gemeenten en accordeerde die vervolgens zelf of liet dat doen. De gemeenten betaalden de facturen uit op bankrekeningen waartoe de 46-jarige man toegang had. Het geld werd vervolgens verdeeld tussen de twee. In totaal 'verdiende' het duo zo meer dan 140.000 euro in ruim vijf jaar tijd.

Schade vergoeden

De politie vond WhatsApp-gesprekken tussen de twee, waarin ze de gang van zaken bespraken. De ambtenaar bekende meteen bij de politie. De rechtbank noemt de feiten "zeer ernstig" en wilde eigenlijk dat de gemeenteambtenaar de gevangenis in zou gaan. Maar omdat hij bekend heeft en de veroorzaakte schade wil vergoeden, krijgt hij alleen een voorwaardelijke gevangenisstraf en de maximale taakstraf.
De andere man krijgt dezelfde straf omdat de rechtbank hem niet zwaarder wil straffen dan de ambtenaar. In totaal moeten de mannen samen ruim 140.000 euro terugbetalen.
In oktober 2021 werd beslag gelegd op een auto, een huis en meerdere bankrekeningen van de mannen. Eind 2021 werden de mannen gearresteerd, maar ze mochten de rechtszaak vervolgens thuis afwachten.