Gelderse Vallei / Achterhoek

Vrouw krijgt zes jaar cel voor doodrijden 'knuffelbeer' Ben

De plek van het ongeval in Ede
De plek van het ongeval in Ede © Luke Beens/Persbureau Heitink
EDE - Een 37-jarige vrouw uit Ede is dinsdag veroordeeld tot zes jaar cel voor het plegen van doodslag op de 64-jarige Ben uit Gaanderen. Ook moet de vrouw haar rijbewijs voor vijf jaar inleveren en schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.
De vrouw reed vorig jaar maart op een drukke parkeerplaats in Ede tegen de bedrijfsbus van Ben aan. Kort nadat hij haar daarop had aangesproken, reed de vrouw het slachtoffer aan. Vervolgens reed zij meerdere malen over hem heen, onder meer over zijn hoofd en borst. De Edese liet Ben daarna in zeer kritieke toestand achter. Hij overleed later die dag.
Anders dan de vrouw stelde, vindt de rechtbank bewezen dat zij het slachtoffer daadwerkelijk zag voordat zij hem aanreed. De rechtbank vindt doodslag bewezen, waarbij ze ervan uitgaat dat de vrouw bewust de kans aanvaardde dat het slachtoffer kon overlijden door haar handelen.

Onomkeerbare gevolgen

Er waren veel mensen getuige van de aanrijding. Uit de getuigenverklaringen blijkt dat getuigen heel erg geschrokken zijn en maanden later nog steeds last hadden van de confrontatie met deze aanrijding. “Het gaat om een ernstige handeling met onomkeerbare gevolgen”, aldus de rechtbank.
“De nabestaanden moeten plotseling hun echtgenoot, vader en broer missen. Het leed en gemis is enorm voor ze. Geen enkele straf zal bij de nabestaanden het aangerichte leed kunnen wegnemen.”
Ben stond bij veel mensen in zijn omgeving bekend als een goedzak en een echte 'knuffelbeer'.

Straf valt lager uit

De straf valt drie jaar lager uit dan de officier van justitie had geëist. Bij de vrouw is sprake van psychische problematiek, waardoor de doodslag in verminderde mate aan haar moet worden toegerekend.
De rechtbank heeft hier bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden. Tot slot moet de vrouw schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. Het gaat hier om een totaalbedrag van bijna 90.000 euro.