Gelderland

Staren naar een dier op een livestream, wat is daar leuk aan?

Je kunt dag en nacht live naar de ooievaars in Herwijnen kijken
Je kunt dag en nacht live naar de ooievaars in Herwijnen kijken © YouTube tvbuitengewoon
Vanuit je luie stoel kun je live kijken naar broedende merels, ooievaars in hun nest in Herwijnen of met heel veel geluk zelfs een wolf spotten op de Veluwe. Wat vinden we zo fascinerend aan het kijken naar dieren op een wildcam?
De Vogelbescherming heeft in Gelderland tijdens de broedperiode camera's gericht op onder meer de steenuil, kerkuil, gierzwaluw en merel. De livestreams zijn hartstikke populair. Op dinsdagochtend om 10.00 uur kijken er meer dan 300 mensen alleen al naar de Gelderse steenuil.
De steenuilen zijn inderdaad populair, zegt de Vogelbescherming. "Op het hoogtepunt keken 2500 mensen tegelijkertijd naar de dieren, terwijl er op hetzelfde moment ook nog honderden mensen naar tien andere vogelsoorten keken. Dat geeft wel aan hoe druk het vaak op de streams is", aldus een woordvoerder van de Vogelbescherming.
Hoewel er soms letterlijk niks gebeurt, is alleen al de mogelijkheid dat het wél kan gebeuren op een wonderlijke manier super aantrekkelijk.
Woordvoerder Vogelbescherming Nederland
De meeste mensen kijken echter niet zo lang naar zo'n stream. "Gemiddeld kijken mensen zo'n vijf minuten. Toch lopen de individuele cijfers enorm uiteen. Van mensen die even kijken en doorgaan, tot mensen die een stream bijna 24/7 open hebben."

'Het is een soort soap'

Volgens een woordvoerder kijken mensen graag naar de livestreams vanwege de 'soapfactor'. "Ze gaan zich identificeren met een jong gezin. In een seizoen komt het hele scala voorbij: paarvorming, paren, eieren, jongen, uitvliegende jongen en het emptynestsyndroom. Ook de factor dat er elk moment iets onverwachts kan gebeuren, trekt mensen aan. Er is niet geregisseerd. En hoewel er tijdenlang soms letterlijk niks gebeurt, is alleen al de mogelijkheid dat het wél kan gebeuren op een wonderlijke manier super aantrekkelijk."
Als iemand de aantrekkingskracht snapt van dieren live op camera, is het ecoloog en ondernemer Lennart Suselbeek. Hij is eigenaar van Wildlife Monitoring Solutions, een website gespecialiseerd in de verkoop van wildcamera's en andere vormen van wildlife monitoring. Volgens Suselbeek neemt de populariteit van wildcams en streamingcamera's in bijvoorbeeld nestkastjes al jaren toe. "Je kunt zien hoe spectaculair de natuur is terwijl je in bed ligt. Daardoor voelen mensen zich meer verbonden voelen met natuur."
Je kunt met technologie de onzichtbare natuur zichtbaar maken.
Ecoloog Lennart Suselbeek
Zelf heeft hij 'voor de lol' een aantal camerasystemen in zijn tuin en in de omgeving staan. "In een egelhuisje bijvoorbeeld. In het seizoen komt dan elke avond een egel overnachten in ons 'egelhotel'. En in het broedseizoen vind ik het leuk om een livestream op te zetten met de camera in de nestkast van een koolmeesje. Je kunt op die manier met technologie de onzichtbare natuur zichtbaar maken. Natuurlijk zou ik als ecoloog het liefst zien dat mensen zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de natuur. Maar toch zijn de camera's en streams een mooi middel om mensen bewust te maken van wat er allemaal in de natuur speelt."
Boswachter Jaël Bergwerff en haar collega's van Staatsbosbeheer gebruiken de livestreams niet voor entertainment-doeleinden. "Wij hebben wildcamera's staan op strategische plekken, dus wij kijken niet zozeer naar een nestje en volgen dan: oh, er ligt een ei, oh, nu komt er een kuiken aan. Dat vinden mensen heel erg leuk. Wij kijken bijvoorbeeld naar een karkas op de wildcamera om te kijken wat er voorbij komt aan aaseters. Voor onderzoek is dat heel interessant."