Liemers

Het verhaal van Mervyn, de Britse piloot die neergeschoten werd boven de Liemers

Mervyn Wheatley.
Mervyn Wheatley. © Omroep Gelderland
HERWEN - Met een duikvlucht en een doffe klap werd Herwen op 22 maart 1940 wakker geschud. Een Britse Spitfire stortte neer in de Liemers, in een toen nog onbezet gebied. In het vliegtuig zat Mervyn Wheatley. Maar wie was deze man?
Wheatley was een piloot van de Britse Royal Air Force. Niet zomaar een normale 'gevechtspiloot', maar een vlieger die onderdeel uitmaakte van een speciaal team van fotoverkenners. Met een aantal Spitfire-vliegtuigen werden ze de lucht ingestuurd om luchtfoto's te maken van Duitsland.
"De foto’s waren voor die tijd van ongekende kwaliteit", zegt Sander Woonings, die al sinds zijn jeugd bovenmatig geïnteresseerd is in het verhaal van Wheatley. Samen met twee filmmakers maakte hij de documentaire Spitfire Overdue: the story of Flying Officer Mervyn Wheatley.
Het verhaal van Wheatley is speciaal. Hij was de eerste Britse piloot die om het leven kwam boven Nederlands grondgebied. Nog voordat de Duiters ons land bezetten. "Het waren echt pioniers. Ze vlogen namelijk ongekend hoog, op zo'n 35.000 voet."
Omgerekend is dat bijna 11 kilometer. "Dat deden ze in een onverwarmde cabine, met een landkaart op schoot en een kompas op het bedieningspaneel." Alleen de allerbeste vliegers van de Engelse luchtmacht werden toegelaten tot de fotoverkenners.
Neef Tim Wheatley vertelt over hoe hij werd geïnspireerd door oom 'Merv'...
De heldhaftige oom 'Merv' inspireerde zijn familie om bij de luchtmacht te gaan.

Merv-effect

Mervyn was de eerste van de familie Wheatley die het leger inging. Zijn ouders hadden een goedlopende winkel in huishoudelijke spullen. Na zijn schooltijd werkte hij daar, maar in 1936 besloot hij zich aan te melden voor de Royal Air Force. Wat hij toen nog wist, is dat hij een groot deel van zijn familie zou inspireren.
"Merv heeft onze hele familie geïnspireerd. Hij inspireerde mijn vader om bij de Royal Air Force te gaan en piloot te worden. En op zijn beurt, ik weet het woord er niet voor, stelde mij in staat en gaf mij de kracht om mij ook aan te sluiten bij de Royal Air Force en er een onderdeel van te worden. Er waren veel familieleden die lid waren van de Royal Air Foce en dat begon allemaal bij Merv. Het Merv-effect is duidelijk zichtbaar."
Bekijk hieronder deel 2 van de documentaire Spitfire Overdue: the story of Flying Officer Mervyn Wheatley.
GLD doc - Spitfire Overdue: the story of Flying Officer Mervyn Wheatley (deel 2)