Stedendriehoek

Zutphen krijgt eerste regenboogzebrapad na actie Jesse en Jelle

Jesse Sprinkelman en Jelle Seubring
Jesse Sprinkelman en Jelle Seubring © Eigen foto
ZUTPHEN - Zutphen krijgt haar eerste regenboogzebrapad. Dat heeft de gemeenteraad unaniem besloten naar aanleiding van een petitie die Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman hebben gestart. De petitie is door 367 mensen ondertekend, van wie 200 uit de gemeente Zutphen.
"Nederland was de eerste ter wereld met zo'n monument. En dat is tekenend voor ons land en de vrijheden die we hier hebben. Het is belangrijk om zichtbaar te maken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En dat moeten we ook in Zutphen gaan doen", hield Sprikkelman de raad voor. Het regenboogzebrapad komt bij het station in de stad.

Voor meer tolerantie zorgen

Door krantenartikelen over de petitie hebben de twee Zutphenaren "lhbti+'ers gesproken die vertrokken zijn uit Zutphen. Omdat ze het gevoel hebben dat ze hier niet geaccepteerd worden. Het is niet zo dat je in de grote steden niet uitgescholden wordt hoor. Acceptatie is daar wel een stuk zichtbaarder." Een regenboogzebrapad zou daarom een goede manier zijn om voor "meer kleur" en dus meer tolerantie te zorgen, vinden de twee.
"Hand-in-hand-lopen met iemand van hetzelfde geslacht bijvoorbeeld. Dat is ingewikkeld, ook hier op de mooie Zutphense markten. Als je geluk hebt krijg je alleen maar een verontwaardigde blik toegeworpen. Als je iets minder geluk hebt sist iemand een tekst als 'kankerhomo's' naar je. En als je pech hebt krijg je de volle laag en word je ten overstaande van je stadsgenoten uitgescholden."

Regenboogpad in Lochem

Ook in buurgemeente Lochem komt een regenboogpad. Raadslid Calle Janssen zag de petitie en schrok van de heftige reacties die erop binnenkwamen. Daarom heeft hij een motie ingediend en deze is aangenomen. Wel dus een regenboogpad, omdat het geen verkeerstechnische functie heeft zoals een zebrapad wel heeft.