Rijk van Nijmegen

Vader doodgestoken Casper blij met hoger beroep

Casper Verheijen werd in op klaarlichte dag in Amsterdam doodgestoken.
Casper Verheijen werd in op klaarlichte dag in Amsterdam doodgestoken. © Michel van Bergen/Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank in de zaak rond de doodgestoken Casper Verheijen. Drie minderjarige jongens werden vorige week vrijgesproken voor openlijk geweld in vereniging. De 15-jarige die de Nijmegenaar doodstak handelde volgens de rechtbank uit noodweer en kreeg ook daarvoor geen straf opgelegd.
"Volgens het OM is er in de zaak van de hoofdverdachte geen sprake van noodweer en is er voldoende bewijs voor openlijke geweldpleging door de drie minderjarige verdachten”, aldus het OM. Een bericht waar de ouders van Casper sinds de uitspraak op hoopten.
"Het is de eerste keer in het hele proces dat ik wat opluchting voel. Dit klinkt heel goed en ik heb hier zo op gehoopt. De strafeis en de uitspraak liggen veel te ver uit elkaar”, aldus Rik Verheijen, de vader van Casper.
Ook de moeder van Casper, Diana van den Elzen, is opgelucht dat het OM het er niet bij laat zitten. "Ik vind het heel logisch en niet meer dan normaal dat er een hoger beroep komt. En natuurlijk heb ik hier op gehoopt, want de uitspraak van de rechter voelt heel onrechtvaardig en oneerlijk. Ik voel me enorm boos en verdrietig."

‘Uitspraak gigantische teleurstelling’

De 29-jarige Casper werd op 18 januari 2022 op klaarlichte dag bij een coffeeshop in Amsterdam doodgestoken. Samen met twee collega's kreeg hij ruzie met de drie minderjarige jongens. Het conflict liep uit op een vechtpartij, waarbij volgens de rechtbank de Nijmegenaar en zijn collega's het meeste geweld hebben gebruikt. Er ontstond een situatie waarbij Casper op de destijds 15-jarige jongen lag en hem klappen gaf, terwijl zijn collega de tiener tegen zijn hoofd schopte. Volgens meerdere getuigen heeft de jongen om hulp geroepen. Toen die niet kwam heeft hij Casper drie keer gestoken.
"In deze omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat de verdachte heeft onderbouwd dat hij geen andere mogelijkheid zag dan het mes te pakken om zich te verdedigen tegen het geweld. Dat hij daarbij in zijn paniek zeer ongelukkig heeft uitgehaald waarbij het relatief kleine mes precies in het hart van het slachtoffer terechtkwam is het verschrikkelijke resultaat", sprak de rechter tijdens de uitspraak.
Nijmegenaar Casper Verheijen
Nijmegenaar Casper Verheijen © Familie.
Tijdens de uitspraak liepen de gemoederen hoog op. Een familielid vloekte luid en verliet de rechtszaal. De vader van Casper werd overmand door emoties. Hij sloeg met zijn vuist op tafel en liep ook de zaal uit.
“De uitspraak is een gigantische teleurstelling. Ik kijk dan ook terug op een hele lastige week. Ik ben weer volop in het dossier gedoken, omdat ik niet snap hoe dit kan. Ik had niet verwacht dat ze de maximale straf zouden krijgen, maar met vrijspraak had ik geen rekening gehouden. Ik hoop dat in het hoger beroep de naam van Casper wordt gezuiverd en de jongens schuldig worden bevonden”.
Het OM eiste eerder tegen de hoofdverdachte 360 dagen jeugddetentie waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Tegen de twee oudste verdachten, beiden ten tijde van het incident 16 jaar, werden taakstraffen van 80 en 120 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie geëist.