Arnhem en omstreken

Langstzittend Statenlid neemt afscheid: 'Had nog wel even door gewild'

Luuk van der Veer (r) was dinsdagochtend te gast in de radiostudio van Omroep Gelderland
Luuk van der Veer (r) was dinsdagochtend te gast in de radiostudio van Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een dag in het teken van afscheid. Je zou het bijna een estafette kunnen noemen vandaag in het provinciehuis. In totaal 36 van de 55 Statenleden nemen afscheid van hun plekje in de Provinciale Staten. Na de verkiezingen van bijna twee weken geleden gaat er na de recordwinst van de BBB een aardverschuiving plaatsvinden in de Statenzaal, ook in Gelderland.
Behalve de BBB (14 zetels) komen ook Volt (2 zetels) en Ja21 (2 zetels) de provincie in. De dagelijkse realiteit in het provinciehuis in Arnhem zal er dus anders uitzien en daar kan ook Luuk van der Veer over meepraten. De roerganger van de Gelderse tak van de Partij voor de Dieren zwaait deze dinsdag na zestien jaar af. Hij was het langstzittende Gelderse Statenlid en stond ook hoog in het landelijke lijstje met langstzittende Statenleden.
"Ik had nog wel even doorgewild", zegt Van der Veer eerlijk. "Maar de partij wilde nieuwe gezichten een kans geven." De politicus, die in 2007 begon met zijn werk in de provincie, begrijpt dat wel. Al wordt het een dag met gemengde gevoelens. "Ik blijf me inzetten voor de partij, maar na al die jaren afscheid nemen voelt wel gek. Het is de laatste dag dat ik schriftelijke vragen mag stellen. Misschien ga ik dat nog wel doen."

Koninklijke onderscheiding

Het afscheid van de vertrekkende Statenleden vindt plaats in de Statenvergadering. Ook zal een aantal van de vertrekkende leden een koninklijke onderscheiding krijgen. Dat gebeurt meestal bij het vervullen van hun rol als volksvertegenwoordiger voor een periode van 12 jaar of langer. Het afscheid is vanmiddag live te volgen via Gelderland.nl/Statenlive.