Arnhem en omstreken

Agenten op non-actief om 'eentje met een bomgordel' in Parijs

De politie stelt een onderzoek in naar de uitlatingen.
De politie stelt een onderzoek in naar de uitlatingen. © Jasper Lindner/Omroep Gelderland
ARNHEM - Zes medewerkers van de politie Oost-Nederland zijn per direct 'buiten functie gesteld' wegens een filmpje dat rondgaat waarop de zes ongepast commentaar leveren terwijl ze rondrijden in Parijs. Dat deden de zes vrijdag tijdens een privébezoek aan de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk.
Het filmpje van bijna twee minuten belandde op internet en laat zien en vooral horen hoe de agenten in een auto rondrijden en commentaar leveren op voorbijgangers.
"Dit is gewoon een Marokkaanse markt", is er te horen, net als "er staat er eentje met een bomgordel". Ook "wil je meer of minder? Minder! Minder!" komt voorbij. In de auto klinkt bovendien gelach en gevloek en een opmerking over etnisch profileren.
'Wil je meer of minder? Minder! Minder!'

'Erg geschrokken'

De politie zit stevig in de maag met de beelden. “Als politie zijn wij erg geschrokken van deze beelden en uitlatingen, want wij willen een politie zijn van én voor iedereen. Het gedrag van deze collega’s, ook al waren ze in privétijd, past hier niet bij en is volstrekt onacceptabel”, zegt Janny Knol, politiechef Oost-Nederland.
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de uitlatingen en betrokkenheid van de eigen medewerkers. Gedurende dat onderzoek zijn zij per direct buiten functie gesteld.
De politie Oost-Nederland heeft Gelderland en Overijssel als werkterrein. Een woordvoerder wil niet zeggen waar de zes precies vandaan komen. De zes is de toegang tot alle politielocaties ontzegd zolang het onderzoek loopt.